Advertorial

Farm & Country Fair: de Gele straat

IJZERLO – Wekelijks stellen we één van de straten van de Farm & Country Fair voor. Deze week de Gele straat.

In de Gele straat staan handwerken, geiten, schapen en wol centraal. Op de zaterdag zijn de wolspinkampioenschappen. Joke Ruesink: "Onze fair is de enige plek in Nederland waar zo'n spinkampioenschap wordt gehouden!" En natuurlijk zijn de leveranciers van die wol er te vinden: schapen en geiten.
Joke Ruesink vertelt: "We prijzen ons heel gelukkig met de eigenaars die met hun dieren naar de fair komen. Want dat vergt veel inzet van de eigenaren. We kennen een gezondheidsprogramma: ze moeten allemaal ingeënt zijn tegen bijvoorbeeld Q-koorts en andere ziekten. Maar daarnaast moeten ze ook op en top verzorgd worden, om zo mooi mogelijk te zijn op de show. Dat is echt een hele klus!"

Meer dan vijftig rassen
Zo worden er meer dan vijftig verschillende rassen geshowd; dat zijn bijna alle rassen die er zijn. De eigenaars vertellen graag meer over hun dieren. Heel bijzonder is de door Joyce Ruesink ontwikkelde S(heep)-Factor Show. In een speciaal daarvoor gebouwde showwagen, met verschillende plateaus, worden negen verschillende rassen schapen geshowd. " Ze hebben geleerd om naar hun eigen plateau te gaan als ze 'hun' muziekje horen. En terwijl ze daar dan staan, worden er allerlei bijzonderheden over zo'n dier verteld", vertelt Joke enthousiast. Dat lijkt eenvoudig, maar kost veel training. "Zo bleek één van de schapen hoogtevrees te hebben. Toen moest de volgorde weer worden veranderd zodat hij naar een lager plateau kon. En dat betekent: de nieuwe volgorde trainen, trainen, en nog eens trainen."
Ook in deze straat wordt de inwendige mens niet vergeten. "Er zijn allerlei lekkere producten. Eén van de heel bijzondere is de stand met alleen maar knoflook, talloze verschillende soorten", vertelt Joke, om te vervolgen: "in deze straat hebben we ook een 'vintage festival', met oldtimer caravans en Amerikaanse trucks, een oldtimer kermis én een vintage café, helemaal ingericht in de stijl van de jaren '60. En het leukste vind ik nog, dat het café wordt ingericht en gerund door een paar jonge meiden!"
Achter de Gele straat liggen de exact nagemaakte loopgraven uit WOI. Er is een veldkeuken, een zendstation, een ehbo-post en een verkenningspost. "Bijzonder voor iedereen, maar vooral ook voor kinderen, om te zien en zelf te beleven. De vrijwilligers delen graag hun grote kennis van hoe het er vroeger aan toe ging en leiden bezoekers graag rond."


www.countryfair.nl
23 – 24 – 25 juni, IJzerlo
vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur
zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden