Mart Hillen, afgelopen donderdag tijdens het Correspondents Dinner. Foto: PR
Mart Hillen, afgelopen donderdag tijdens het Correspondents Dinner. Foto: PR

Mart Hillen, wonderkind op gitaar

Algemeen

'Ik wil gitaar spelen omdat ik het leuk vind om te doen'

Door Henri Walterbos

Lichtenvoordenaar Mart Hillen (20) wordt door muziekkenners alom geroemd om zijn talent en er wordt hem een grote toekomst voorspeld. Mogelijk kan hij zelfs in de voetsporen treden van Tommy Emmanuel, 's wereld beste fingerstyle gitarist, zijn grote voorbeeld. Afgelopen jaar speelden ze al eens samen toen Mart tot winnaar werd uitgeroepen van de 'Fingerstyle Academy Award 2016.' "We zagen een totaal plaatje dat helemaal klopte. Een gitaarvirtuoos, het ziet er goed uit, het klinkt goed," aldus het juryrapport over de jonge Lichtenvoordenaar. Stond het jonge gitaarwonder 's morgens nog in het voorprogramma van de masterclass van Tommy Emmanuel, even later stond Mart als winnaar zelfs naast zijn held te spelen. De snarentovenaar werd geselecteerd vanwege zijn indrukwekkende fingerstyle uitvoering van 'Thunderstuck' van AC/DC. Na afloop van de jamsessie prees de wereldster de zeer bescheiden Achterhoekse wereldster in de dop. "I guess I can retire now", (ik denk dat ik wel met pensioen kan, HW) zei hij tegen Mart.

Razend tempo
Met 'Thunderstruck' haalde Mart zelfs het programma van Giel Beelen op 3FM waar hij de AC/DC klassieker live mocht vertolken. Sinds afgelopen jaar, toen hij ook al de Rabo On Stage prijs won, en hij door de jury uitgeroepen werd tot ambassadeur van de gitaar, volgden de ontwikkelingen elkaar in razend tempo op. De derde jaars student aan het conservatorium in Enschede is inmiddels een veelgevraagd 'performer'. Zowel solo als met zijn bands Bad Timing en King Boogie, of als gastgitarist in 'Hooked' met enkel Achterhoekse muziekgrootheden als ook aanstaande zaterdagavond op PigPop in Beltrum, wanneer Mart de gelederen van de Groenlose Pink Floyd coverband Floyd Rose versterkt. Stond hij afgelopen week op Hootchie Koe in Varsseveld, staat zijn naam op de Zwarte Cross affiche en mag hij het voorprogramma van een optreden van de Edwin Eversband in het Openluchttheater Eibergen verzorgen.

Conservatorium
Op zijn achtste begon Mart met gitaar spelen, hij volgde muzikale vormgeving maar het vuur laaide pas helemaal op toen Mart twaalf was en hij Tommy Emmanuel op youtube zag. "Ik was helemaal verkocht en ben dat wat hij deed, ondanks dat elektrische gitaar eigenlijk mijn ding toen was, heel intensief gaan oefenen." Het ging hem goed af, al hadden zijn ouders er gemengde gevoelens bij vanwege het achterblijven van prestaties op school. "Ik ging altijd net over en zo. En dan ook nog voor muziek kiezen op school. Mijn ouders vroegen me of het wel zo verstandig was om voor muziek te kiezen omdat alle aandacht voor de andere vakken dan misschien wel helemaal weg zou gaan. Toen ik voor het conservatorium koos wederom hetzelfde."

Uitzonderlijk talent
Zag met name Marianum muziekdocent Frits Maters al vrij snel in dat hij met Mart met een uitzonderlijk talent te maken had, Mart zelf was er totaal niet mee bezig. "Dat kwam eigenlijk pas met Marianum LIVE waar ik aan meedeed. Ik vond en vindt het gewoon nog steeds ontzettend leuk om gitaar te spelen al was het soms best wel lastig de discipline op te brengen om sommige dingen maar te blijven oefenen tot het goed ging." Na schooltijd was het ook vooral oefenen al hield hij er toch ook een andere hobby op na; fietscross. Uiteindelijk was het enkel en alleen nog zijn gitaar waar hij zich mee bezig hield. Zijn voorbeelden in het elektrische genre zijn vooral heren van de oude garde, Slash van Guns and Roses, Eddy van Halen, Brian May van Queen en Mark Knopfler van Dire Straits. Van de hedendaagse artiesten spreekt John Mayer hem wel aan. "Het is niet echt mijn muziek maar wat hij doet vind ik erg goed." Dat mensen hem erg goed vinden hoort hij regelmatig. Het doet hem niet naast zijn schoenen lopen. "Het doet op de een of andere manier altijd wel iets met je maar ik wil gitaar spelen omdat ik het leuk vind om te doen." Is Tommy Emmanuel zijn idool, toch wil hij hem niet exact kopiëren. "Ik wil ook graag de niet-gitaarkenner uitleggen wat ik doe, mede aan de hand van bekende nummers die ik dan speel. Ook zou ik ooit wel eigen werk willen spelen. Dat moet er nog wel van komen. Ik heb al wel nummers maar het is nog niet geheel zoals ik wil." Op 28 mei staat Mart met zijn eerste soloprogramma in de Doopsgezinde kerk in Winterswijk. Het programma is reeds uitverkocht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant