ADVERTORIAL

Farm & Country Fair: de Blauwe straat

IJZERLO – Wekelijks stellen we een van de themastraten op de Farm & Country Fair voor. Ditmaal is dat de Blauwe straat.

In de Blauwe straat staan koeien centraal en bevindt zich het koeiendorp. Daar is alle informatie te vinden over koeienrassen, waarvan zo'n 25 levende voorbeelden in de paddocks rondlopen. Joke Ruesink vertelt enthousiast als altijd: "In een grote tent geeft de Vereniging voor Veehouderij Belangen informatie over de rassen. Nu zijn er nog veel rassen te vinden in Nederland, maar de huidige overheidsregels zijn slecht voor de diversiteit. Boeren mogen minder koeien houden. Boeren die bijzondere rassen koeien houden, zijn liefhebbers van deze rassen. Ze houden uit liefhebberij een paar koeien van een bijzonder ras tussen hun veestapel. Maar dat zijn meestal niet de meest 'productieve' dieren waar het gaat om melk of vlees. En als ze dan koeien weg moeten doen, zijn het meestal die bijzondere. Erg jammer, maar ze moeten vaak wel om economische redenen. Wij zijn blij dat er verandering in de regels komt en dat de mooie rassen als de brandroden, lakenvelders, witrikken, blaarkoppen en andere bijzondere rassen, ook in het belang van de biodiversiteit, kunnen blijven behouden."
In de Blauwe straat is ook een presentatie te vinden van Aviornis, de vereniging van liefhebbers van park- en sierwatervogels. Ze geven informatie en tonen fraaie dieren in een speciaal daarvoor aangelegde vijver.
De kleindierenschuur in de Blauwe straat is voorzien van een knuffelhoek, waar kinderen konijnen en cavia's kunnen knuffelen. Er is een broedmachine te zien. "En wat mensen erg leuk vinden: je ziet misschien wel een kuikentje uit het ei komen. Verder zijn er bijzondere dieren te zien, zoals een compleet pikzwarte kip, zijdehoenders en Serama's, hele kleine kippetjes. "
Brunsveld, leverancier van diervoeders, laat zien wat er eigenlijk allemaal in het voer zit van dieren. "En dat niet alleen: ze laten het zien én proeven en vertellen er van alles over", aldus Joke.
Nog één bijzondere standhouder wil Joke Ruesink graag noemen: Wiebe van der Zee. "Ik denk dat zijn naam niet iedereen direct iets zegt, maar zijn schilderijen kennen én waarderen heel veel mensen wel. Van der Zee schildert namelijk koeien en paarden, zijn schilderijen zijn ook te vinden als afbeeldingen op serviezen en ander keukengerei. Die spullen zijn heel geliefd. Hij is aanwezig op de Fair en natuurlijk bezig met schilderen van koeien!"


www.countryfair.nl
23 – 24 – 25 juni, IJzerlo
vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur
zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden