Johan Scholl bij de 'Magnolia' die is meeverhuisd naar de Hamalandschool. Foto: Karin Stronks
Johan Scholl bij de 'Magnolia' die is meeverhuisd naar de Hamalandschool. Foto: Karin Stronks

Afscheid van de Hamalandschool

Algemeen

Johan Scholl gaat met pensioen

Door Karin Stronks

LICHTENVOORDE – Precies 65 jaar en negen maanden is Johan Scholl als hij afscheid neemt van de Hamalandschool. De laatste dertien jaar was de Aaltenaar conciërge, daarvoor heeft Scholl voor de groepen gestaan. Veel is er veranderd op gebied van Speciaal Onderwijs, werden vroeger kinderen met een beperking sneller uit huis geplaatst, tegenwoordig blijven ze met een 'rugzakje' langer op reguliere scholen. Johan Scholl maakte het allemaal mee.

Johan Scholl ging naar de Pabo, destijds heette de opleiding nog Kweekschool. Hij geeft aan: "We moesten tijdens onze studie ook een deel van de stage verrichten in het Speciaal Onderwijs. Ik was 'hospitant' in het doveninstituut in Groningen."

"Geduld heb je nodig voor dit vak, voor deze kinderen. Vaak kunnen ze best een heleboel leren, als ze er maar tijd voor krijgen. Bij regulier onderwijs moeten taken voor een bepaalde tijd af zijn, boeken moeten voor een bepaalde tijd doorgewerkt zijn. Bij Speciaal Onderwijs kunnen we deze tijdsdruk loslaten. Dat werkt voor mij veel fijner", geeft Johan Scholl aan.

Hij vervolgt: "Ik begon na de Pabo op een reguliere basisschool in Beuningen, het was een combinatieklas met 35 leerlingen. Ik was niet happy, het was zo prestatiegericht. Dertig kinderen konden meekomen, vijf leerlingen konden het tempo en niveau amper of niet aan. Ik merkte dat ik juist in die vijf veel energie stopte, hén wilde ik zo graag helpen. Eén van de ouders merkte dat op en zei tegen me 'Jij bent er één voor Speciaal Onderwijs'. Voor mij betekende dat de ommekeer. Ik begon op het internaat De Hartenberg in Ede." Scholl kreeg later een baan op de Julianaschool, wat nu Nieuw Hessen is en werd later leerkracht op de Magnoliaschool, wat later Aladon werd en nu gesloten is.

In 2004 werd Johan Scholl ziek, hij kwam er na een behoorlijk traject weer bovenop. "Het lesgeven voor groepen ging nog net maar ik voelde gewoon dat als ik daarmee door zou gaan ik binnen een paar jaar een burn-out zou krijgen. Binnen VECOZA, wat nu ACCENT is, ging men op zoek naar passend werk en ik werd conciërge. Aanvankelijk werd ik als ambulant conciërge ingezet op verschillende scholen, later kwam er een vacature bij de Hamalandschool in Lichtenvoorde die heb ik met beide handen aangegrepen", aldus Scholl.

Johan Scholl heeft, waar het kon, bij onderhoudswerkzaamheden de leerlingen betrokken. "De kinderen krijgen handenarbeid, nou, we hebben tijdens deze lessen samen met onze scholieren en later ook met stagiaires van speciaal voortgezet onderwijs alle muren gewit in school. We hebben er wel een jaar over gedaan maar het is toch prachtig dat kinderen hieraan meegewerkt hebben! Zo kunnen ze altijd zeggen 'ja die muur heb ik geschilderd'," glimlacht hij. Scholl mijmert: "Wat ik niet snel zal vergeten is dat zo'n twintig jaar geleden de Magnoliaschool werd gerenoveerd. We verbleven tijdelijk in de oude St Jozefschool, wat nu de Groen van Prinsterschool is. De verbouwde school werd heropend door Mies Bouwman, en wij gingen met alle leerlingen in een bonte optocht, met muzikale begeleiding van De Eendracht wandelend naar de Magnoliaschool. Resul, één van onze leerlingen mocht voor de stoet lopen met een vaandel. Prachtig was dat!"

De laatste werkdag voor Johan Scholl was woensdag 24 mei. "Of ik me ga vervelen? Nee hoor! We hebben nog plannen genoeg. Ik maak nog muziek en doe aan volleybal, ik zou het leuk vinden om samen met mijn vrouw Ada meer tijd aan onze kleinkinderen te besteden. En er komt vast wel vrijwilligerswerk op ons pad! Ik zou graag mijn familie in Australië bezoeken en nog een keer een reis maken naar Kenia. Maar eerst ga ik het een beetje rustig aan doen!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant