Wethouder Jos Hoenderboom verricht de openingszet, Hans Bohm kijkt toe. Foto: Karin Stronks
Wethouder Jos Hoenderboom verricht de openingszet, Hans Bohm kijkt toe. Foto: Karin Stronks

NK Bekerfinale schaken in gerenoveerd gemeentehuis

Algemeen

LICHTENVOORDE – Werden er op woensdagavond 24 mei nog drie jubilarissen gehuldigd vanwege hun vijftigjarig lidmaatschap van schaakvereniging Rokade, de donderdag daarna, op Hemelvaartsdag, werd het NK schaken voor de beker gespeeld in het gerenoveerde gemeentehuis in Lichtenvoorde. De organisatie van het schaakevenement lag in handen van Rokade, de gemeente Oost Gelre en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB).

Door Karin Stronks

In de transparante ontvangstruimte van het gerenoveerde gemeentehuis van Oost Gelre heerste een ontspannen, verwachtingsvolle sfeer. Zestien Nederlandse topschakers, scheidsrechter Albert Vasse, wethouder Jos Hoenderboom, schaakicoon en televisiepersoonlijkheid Hans Bohm, Rokade voorzitter Gert-Jan van Vliet en belangstellenden ijsbeerden wat heen en weer en praatten met elkaar. Een tafel met keien stond klaar voor de loting.

Wethouder Jos Hoenderboom sprak de aanwezigen toe en zei trots te zijn dat in Oost Gelre een evenement als dit gehouden kan worden. Hoenderboom was goed op de hoogte, sprak de deelnemende teams toe en sprak de hoop uit dat deze bekerfinale voor de schaaksport een boost mag betekenen, ook voor de jeugd: "Schaken is geen elitesport meer, veel topschakers doen aan lichamelijke training, laten de borrel staan en leven gezond. Dat de beste moge winnen en veel succes allemaal!"

Schaakicoon Hans Bohm stelde vragen over de manier van loten: "Wat is er toch met die keien hier?" Wethouder Hoenderboom vertelde met een glimlach: "De Kei is het symbool voor Kracht en Overwinning. Het verhaal gaat hier dat inwoners van Groenlo de reusachtige zwerfkei van de vindplaats Vragender naar vestingstad Groenlo wilden verplaatsen. Echter, het was zwaar, de kei was groot en de Grollenaren gaven hun poging op. Vervolgens hebben Lichtenvoordenaren alles op alles gezet om de klus wel te klaren, dat lukte, en zo is de Kei hier in het centrum van Lichtenvoorde terecht gekomen! Dit voorval, en later nog wel meer situaties, hebben de rivaliteit tussen de beide plaatsen enigszins aangewakkerd."

De loting voor de halve finales werd verricht door schaakicoon Hans Bohm en wethouder Jos Hoenderboom, de uitkomst bracht naar voren dat in de halve finale de Kennemer Combinatie tegen Apeldoorn en de Groninger Combinatie tegen De Stukkenjagers uit Tilburg moesten spelen. De teams kregen even tijd om de tactiek te bespreken en namen plaats achter de aangewezen schaakborden. Wethouder Jos Hoenderboom verrichte de eerste zet, in overleg met de betreffende schaker, en de halve finale begon. Meteen was de sfeer anders, gesprekken vielen stil, de achtergrondmuziek ging uit, de sfeer was voelbaar tintelend en enigszins gespannen. Op schermen waren de verrichtingen van de topschakers te volgen.

Intussen speelde Hans Bohm buiten onder ideale weersomstandigheden voor het gemeentehuis een potje simultaan tegen enkele kinderen. Hij gaf steeds tips, zag erg foute zetten van zijn tegenstanders door de vingers en merkte op: "Jullie moeten een plan bedenken. En tegelijk je afvragen waarom ik bepaalde zetten doe." Rond het middaguur, na de halve finales werd er geluncht en de zestien topschakers maakten zich op voor de finale, waarin de Groninger Combinatie het moest opnemen tegen de Kennemer Combinatie voor de titel, om de derde en vierde plek werd gestreden door MuConsult Apeldoorn en De Stukkenjagers uit Tilburg.

De Kennemer Combinatie wist uiteindelijk de beker te winnen, op de tweede plaats eindigde de Groninger Combinatie. MuConsult Apeldoorn legde beslag op de derde plek waardoor de Stukkenjagers uit Tilburg vierde van Nederland werd. Schaakvereniging Rokade kan terugkijken op een fantastisch en goed georganiseerd schaakevenement.

De Teamleiders tijdens de loting. Foto: Karin Stronks
De halve finale is in volle gang. Foto: Karin Stronks.
Potje simultaan tegen Hans Bohm. Foto: Karin Stronks.
Schaken op een reusachtig bord. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna