De plonspartijen, het mooiste onderdeel van het zakhangen. Foto: Henri Walterbos
De plonspartijen, het mooiste onderdeel van het zakhangen. Foto: Henri Walterbos

Marcel Domhof beste zakhanger van Harreveld

Algemeen

Sjoerd Krabbenborg koning, Ashley van Eijck koningin

Door Henri Walterbos

HARREVELD - "We hebben alle drie dagen een prachtige kermis gehad. Ik ben er weer erg trots op." Jos Weikamp, voorzitter van het Feestcomité, maandagmiddag met een stem van schuurpapier, door drie dagen 'volle polle' op de eigen kermis. Weikamp heeft alle reden tot tevredenheid. De weergoden werkten mee, de toeloop was groot en de nieuwe onderdelen vielen zeer in de smaak.

Zo hadden de organisatoren van de drie Pinksteraces besloten over te gaan naar een nieuwe activiteit op de zondagmiddag; het zakhangen. Het bleek een juiste keuze. Het zakhangen was spectaculair en hilarisch te noemen. Een waterbak waar mensen in vallen doet het altijd goed. Zo weet ook Weikamp, die zelf ook een nat pak haalde. "Ik heb zelf ook meegedaan. Ik wilde echter enkel meedoen tegen een tegenstander van formaat. Dat werd Marcel Domhof, een leeftijdsgenoot die vroeger al bij mij in de klas heeft gezeten." Weikamp moest in de survivalatleet echter al snel zijn meerdere erkennen. "Ik heb bijna gewonnen," lacht hij. "Toen ik er in viel met het krokodillenpak van Tom Gierkink aan, ben ik me maar gaan omkleden. Toen ik terug kwam in mijn droge kleren hing Marcel er nog steeds." Weikamp kan echter wel zeggen dat hij verloor van winnaar van het zakhangen. Marcel Domhof mag zich een jaar lang 'beste zakhanger van Harreveld' noemen. Zo'n twintig lieden schreven zich in om mee te doen en hun dorpsgenoten te vermaken met plonspartijen.

Tienkamp
Al jaren een succesvol onderdeel is de Tienkamp. "We hebben er heerlijk weer bij gehad dus wat wil je nog meer," zegt Mieke Weikamp, een van de organisatoren van de Tienkamp. "Op het KSH-terrein hebben we vijf spelen gehad en het eindspel op het Meester Nijsplein, een quiz met vragen over Harreveld. Leden van de wijken konden op pad gestuurd worden om de antwoorden te zoeken. Leuk was het dat de wijk die de minste punten had gescoord tijdens de spellen op het KSH terrein met het eindspel het beste scoorde. We hebben veel positieve reacties gehad en dit jaar een nieuwe winnaar, na drie jaar Achterbos. Rector Hulshofstraat was de winnaar dit jaar."

Nieuwe commandant
Op Tweede Pinksterdag, een dag die vele Harrevelders al geruime tijd omcirkeld hebben, het traditionele vogelschieten voor heren en jongens en vogelgooien voor dames en meisjes. Was het vele jaren lang Johan 'van de Radstake' Venderbosch die het commando voerde om de schutters in het gareel te krijgen voor hun mars naar het voetbalveld, nadat Venderbosch afgelopen jaar te kennen had gegeven hier mee te willen stoppen, werd een vervanger gezocht, en gevonden. Jan Wolters, 'van de köster', zwaait als nieuwe commandant vanaf dit jaar de scepter over het leger van Harreveldse schutters en knuppelaarsters. Dit jaar ruim 200. "Jan had 't spul goed onder controle. Hij liep zelf mee." Na een spannende strijd was het Sjoerd Krabbenborg die zich mocht laten kronen tot nieuwe koning van Harreveld. Koningin werd Ashley van Eijck. Jeugdkoning werd Kane Rietberg, jeugdkoningin Noor Ponders.

Uitslagen
Tienkamp: 1. Rector Hulshofstraat, 2. Achterbos, 3.Ursulastraat; Zakhangen: 1. Marcel Domhof (5.43 min), 2. Teun Harbers (3.15 min), 3. Jan Adema (1.42 min), 4. Joeri Stottelaar (1.32 min), 5. Bas Stoltenborg (1.18 min); Vogelschieten: koning Sjoerd Krabbenborg, koningin Ashley van Eijck, jeugdkoning Kane Rietberg, jeugdkoningin Noor Ponders.

De hoogheden van Harreveld. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant