Twintig leerlingen die 'van anpakken weten'. Foto: PR
Twintig leerlingen die 'van anpakken weten'. Foto: PR

Graafschap College en Pak An werken aan kruisbestuiving

Algemeen

Studenten houden 'Week van Anpakken'

Door Susan Wiendels

DOETINCHEM – Het Graafschap College staat deze week geheel in het teken van 'anpakken'. Twintig tweedejaars leerlingen van verschillende commerciële opleidingen houden een activiteitenweek om de naamsbekendheid van de stichting Pak An onder studenten en personeel te vergroten. Het mes van het project snijdt aan twee kanten.

"We leiden onze leerlingen op voor een beroep, dan moet je de praktijk het lokaal in krijgen. Zo is vorig jaar het idee van projectdagen ontstaan", vertelt Jorn Erinkveld, docent economische vakken. Elke donderdag is het voor de de tweede jaarlaag projectdag en wordt aan een praktijkopdracht gewerkt.
De opdracht van de Stichting Pak An is één van de vijf projecten van dit jaar. Na een gastles van directeur Johan Godschalk van de Stichting Pak An kwam het balletje aan het rollen. 'Het mooie vond ik dat de school al vlak na onze oprichting in mei 2016 contact met ons opnam met de vraag om samen te kunnen werken', vertelt Zelhemmer Godschalk.

Leefbaarheid vergroten
Zijn stichting zag het levenslicht op initiatief van bierbrouwer Grolsch en De Feestfabriek, organisator van de Zwarte Cross en Mañana Mañana. Het doel: het ondersteunen van innovatieve ideeën en projecten die de leefbaarheid in de Achterhoek vergroten. Niet alleen in geld – er is in ieder geval drie lang lang een pot van minstens 50.000 euro beschikbaar - maar ook via de inzet van veertig ervaren coaches, de inzet van het uitgebreide netwerk en extra publiciteit via de social media kanalen van de partners. 135 aanvragen kwamen er het eerste jaar binnen. Daarvan zijn er 43 gehonoreerd. Waaronder het Welkom in Toldiek bordspel, het Achterhoeks Beachfestival Keijenborg en Oerrrund Hard. Slechts een enkel project kreeg een financiële bijdrage, variërend van vijfhonderd tot tienduizend euro. Johan Godschalk: "Bij de meeste ideeën ging het om de begeleiding en coaching door ervaren mensen en het genereren van publiciteit." Hij is verrast door de hoeveelheid aanvragen. "We hebben amper voorwaarden. Een plan moet vernieuwend zijn en goed voor de toekomst van de Achterhoek. Je moet er dus ook op langere termijn iets aan hebben." Ondanks het grote aantal aanvragen bleek tijdens de gastles van Johan Godschalk en een klein onderzoek van de leerlingen dat de naamsbekendheid van Pak An onder de leerlingen en leraren van het Graafschap College ontzettend laag is. Slechts twee procent van de circa 10.000 leerlingen kende Pak An vooraf, van het ondersteunend personeel tien procent. "Terwijl juist bij die mensen onze toekomst ligt, zij moeten straks met ideeën komen", aldus Godschalk, die net als Jorn Erinkveld een beetje in shock was van dit lage percentage. De Stichting Pak An vatte de koe bij de horens en kwam met een grote vervolgopdracht: het bedenken van een plan om met guerilla-marketing acties en een zo laag budget meer aandacht te krijgen voor de stichting.

Activiteitendag
Het plan, 'de Week van het Anpakken' ligt na talrijke sessies op donderdag op tafel, de uitvoering is deze week. Donderdag 22 juni is er een grote activiteitendag op de hoofdlocatie aan de Slingelaan. Leerlingen en medewerkers worden vanaf maandag warm gemaakt met posters, koffiebekers, bieropeners in de postvakken, berichten en een like en win-actie op Instagram en Facebook over Pak An. De posters met de activiteiten komen op alle dertien locaties, de info is ook digitaal voor alle leerlingen en medewerkers beschikbaar via een portal. Op donderdag worden op ludieke wijze stressballen verspreid. Er komt een infostand, een hamburgerkraam, een Rad van Pak An en leerlingen kunnen blikgooien. Op een groot kunstenaarsdoek kunnen zij ideeën aangeven om een oplossing te verzinnen om de Achterhoek leefbaarder te maken. Vrijdag wordt de winnaar van de like en win-actie bekend gemaakt. Het doel van de projectgroep is dat na de activiteitenweek vijftig procent van de studenten en medewerkers de Stichting Pak An als een goed initiatief betitelt en tien procent zich bij Pak An aanmeldt met een goed idee.
Saillant detail is dat Karolina Thomassen, een derdejaars leerling van het Graafschap College, vanuit Pak An dit project begeleidt. Zij loopt stage bij de stichting. Een mooie vorm van kruisbestuiving. "Samenwerking is een goede basis voor vernieuwing en een toekomstbestendige regio. Dat is wat we allemaal willen", besluit Johan Godschalk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant