Yo! Mama. Foto: PR
Yo! Mama. Foto: PR

Yo! Mama overstelpt met aanvragen na Mariamum Live

'Ik ben gitaar gaan spelen omdat het op tv altijd heel cool leek'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Decennialang ontstaan bandjes in de gehele gemeente, worden podia geboden, ontstaan nieuwe initiatieven, maar ontstaan ook weer nieuwe bandjes. Op zeer jonge leeftijd al zelfs. Zo ook Yo…Mama uit Lichtenvoorde. Hun eerste recensie, na een optreden tijdens Marianum Live 2017, was direct al lovend: 'Yo! Mama, de benjamins van de avond, met een uitvoering van 'American Idiot' van Green Day. Het is hun debuut. Vier weken geleden waren de broers Youp en Mat Hummelink en Mats Kuiperij nog op zoek naar een zanger. Lowie Immink blijkt de perfecte aanvulling. De band speelt alsof ze al vier jaar samen spelen. Een feest om naar te kijken en te luisteren.' Het regende louter enthousiaste reacties en er kwamen aanvragen voor optredens. Tussen aankomend weekend en eind juni staan liefst vijf optredens gepland.

Vader voorbeeld
Het begon in huize Hummelink waar de broers Youp (14) en Mat Hummelink (13) zowel van moeders- als vaderskant werden voorzien van muzikale genen. Vader Martin Hummelink speelt basgitaar en maakt deel uit van Ray Benz, De Gracht en Gascoignes Quartet, waarmee hij afgelopen weekend nog optrad op Mañaña Mañaña, en 'moeders' is een zus van meestergitarist Leon Venderbosch, die Youp gitaarles geeft vanaf zijn achtste. Zowel Youp als Mats bekennen mede geïnspireerd te zijn door de activiteiten van vader. "Ik ben gitaar gaan spelen omdat het op tv altijd heel cool leek," begint Youp, die gitaar speelt en daarbij linkshandig is. "Ik doe alles linkshandig. Ik heb het wel eens andersom geprobeerd maar dat lukt me echt niet." Broer Mats bekent vooral door vader geïnspireerd te zijn. "Daarom ben ik bas gaan spelen en volg ik bas-les, maar de sound van een basgitaar vind ik ook gaaf. Basgitaristen staan vaker achteraan dan gitaristen. Ik sta ook liever wat achteraan." Spelen de broers wel eens samen voor de fun, maar ze oefenen ook graag alleen op hun kamer. "Ik zoek wel eens dingetjes uit als ik alleen bezig ben," vertelt Youp. De broers zijn beide van de rockmuziek, dat varieert van Green Day tot the Police, van Metallica tot Red Hot Chili Peppers.

Een band het allerleukst
Alleen op je kamer oefenen is leuk, met je broer samen nog leuker, maar het allerleukst is natuurlijk in een band spelen. In de persoon van klasgenoot Mats Kuiperij werd een drummer gevonden en ontstond Yo! Mama, voortkomend uit de eerste twee letters uit de voornamen van het trio. "Ik ben uit mezelf begonnen met drummen. Op mijn vierde of vijfde kreeg ik mijn eerste drumstel, maar ja, ik werd steeds groter. Toen ik op achtste mijn amandelen moest laten knippen had ik pijn in mijn mond en kreeg ik een hiatt standaard. Die wilde ik heel graag hebben. Toen mijn vader zei dat ik door moest lopen, stond er verderop een nieuw drumstel en ben ik nog meer gaan oefenen en les gaan volgen bij Ivo Elfers." Ook Mats is van de rock, al bekent hij ook liefhebber te zijn van blues.

Geen zanger
Aangezien geen van drie de jongens ambieert zanger te zijn, of zich er klaar voor achtte het in combinatie met instrument te gaan combineren, gingen ze op zoek naar een zanger/frontman voor de band. Op Facebook werd een oproep gedaan. Tegelijkertijd was het Marianum-muziekdocent Peter Krabbenborg die in een schoolpauze de uit Zieuwent afkomstige Lowie Immink heeft aanbevolen. "Ik had al wel eens gezien dat Lowie met een schoolconcert had gezongen maar ik dacht dat dat puur voor de lol was en wist niet dat hij ook wel graag in een band zou willen zingen," kijkt Youp terug op de toetreding van Lowie tot de band, en dat terwijl ze klasgenoten zijn. Er werd met Lowie geoefend en de drie personen die zich aanmeldden werden vriendelijk bedankt. Het klikte van meet af aan zowel muzikaal als vriendschappelijk met elkaar. "Ik ben ooit begonnen met gitaar spelen en vond het dan wel leuk om mee te zingen. De Engelse taal vind ik wel leuk. Met mijn zus had ik met het schoolconcert 'War' van Kensington gedaan. Het gitaar spelen heb ik toen los gelaten omdat ik het oefenen niet meer zo leuk vond, maar nu doe ik dat wel weer omdat ik dan Youp ondersteunen kan. Zingen doe ik omdat het volgens mij niet superslecht is," zegt hij bescheiden. Het mag gezegd, het optreden van Yo! Mama klonk als een klok tijdens Marianum LIVE. Gevolg is dat de agenda al vijf optredens telt; 25 juni Jasper Muziek Festival Winterswijk, 27 juni Muziekschool Boogie Woogie jaarafsluiting, 29 en 30 juni Marianum jaarafsluiting en op de Zomermarkt Lichtenvoorde. Die jongens komen er wel!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden