Mick tussen zijn eerste motor en zijn huidige 85cc racemonster. Foto: PR
Mick tussen zijn eerste motor en zijn huidige 85cc racemonster. Foto: PR

Mick Wopereis in Masters 85cc Zwarte Cross

'Door de Loco Loco Arena en NozemDome te rijden dat is gaaf'

Door Henri Walterbos

ZIEUWENT - "Hij ligt op de bank, een beetje slecht in orde. Hij is nooit ziek. Ik hoop dat hij zaterdag gewoon kan starten op het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Lelystad en helemaal volgende week op de Zwarte Cross in de Masters, de finale van het ONK. Daar ziet hij enorm naar uit." Iwan Wopereis heeft het over zoon Mick (14), talentvol motorcrosser over de deelname van Mick aan de Masters, aanstaand weekend onderdeel van de Zwarte Cross.

Een mix van doldwaze taferelen op de baan met motorcross op wereldniveau. Mick doet mee in de 85 cc, grote wielen, leeftijdsklasse 13 tot 15 jaar. "De ONK is een zware competitie dit jaar met tachtig rijders, met renners uit heel Europa. Die mogen aan het ONK deelnemen. Ze komen hier rijden omdat we in Nederland een zeer sterke competitie hebben. In zijn eerste jaar ONK staat Mick op een keurige dertiende plek. Alleen de beste veertig mogen starten in de Masters." Reed hij de eerste drie wedstrijden van het ONK tussen de dertiende en 23ste plek, aankomend weekend gaat Mick in de afsluitende rit voor een top tien klassering. "Het is zijn thuisbaan. Daar wil hij vlammen voor het thuispubliek. Zwarte Cross is zo apart, rijden voor zo ontzettend veel publiek natuurlijk ook. Normaal gesproken rij je op een grand prix voor maximaal 10.000 tot 15.000 mensen, en nu zijn dat er tussen de 30.000 en 40.000." In 2012 mocht hij al sfeerproeven toen hij deelnam in de Calimeroklasse. "Als je hem nu nog vraagt wat zijn mooiste wedstrijd ooit was, dan is het Zwarte Cross."

'Kötterig'
Dan komt Mick er zelf even bij zitten, al kijkt hij een beetje 'kötterig' uit de ogen, maar wel direct een ontwapenende kinderlach. Als het over motorcross gaat lijkt hij al zienderogen op te knappen. Hij ziet naar aankomend weekend uit. "Erg leuk. Er komen veel mensen kijken uit de buurt. Dat vind ik wel gaaf. Ik zie wel hoe het uitpakt. De baan is iets anders aankomend weekend dan ik gewend ben. Het is iets aangepast. Ik wil graag in de top tien eindigen. Iedereen rijdt zijn eigen wedstrijd maar met zoveel publiek is het toch anders. Door de Loco Loco Arena en NozemDome te rijden dat is gaaf. " Ook ziet hij uit naar het verblijf op het terrein. "Het is altijd wel gezellig met de jongens. Tussen de wedstrijden door ga ik een beetje rondkijken op het terrein en ga ik kijken bij andere klasses." Muziek is niet aan hem besteed. "Wel wil hij naar de foodtrucksfestival," lacht moeder. "Ik ga misschien nog wel naar de dancetenten toe," vult Mick nog even snel aan.

KC Training
Sinds een tijdje volgt Mick KC training bij de sportschool van Theo Dijkstra in Lichtenvoorde. "Daar worden jeugdige topsporters individueel begeleid, één op één. Een stukje kickboksen, kracht- en sprongtechnieken, reflexen, balanswerking. Ook een stukje mentale begeleiding, want hij komt er wel achter dat naarmate de klassen zwaarder worden er meer geduwd en getrokken wordt. Het is veel zwaarder geworden dan vroeger toen een 125 CC motortje 23 PK had, tegenwoordig heeft een 85CC al 30 PK." Mick zegt zelf ook baat bij de training te hebben. Hij merkt op: "Je merkt dat je meer weerstand krijgt. Door het duwen en trekken en soms vallen kost je dat veel plekken. Of ik leer dat ik het soms iets rustiger moet doen. Ik kan het beter volhouden."

Droom
Zijn droom is om professioneel crosser te worden, maar of dat er in zit is niet enkel een kwestie van kwaliteit. "Daar komt een heel ander financieel plaatje bij kijken," weet Iwan. "Hij heeft op dit moment best wel een zwaar programma. School gaat goed, maar tijdens de weekenden als we met de camper meegaan, zit hij tijdens rustige momenten in de camper te leren. En als ie het niet redt, geen probleem, dan komt hij bij mij in de zaak werken. Kan ik het iets rustiger aan doen," lacht Iwan. Mick lijkt het echter nog niet van plan te zijn en wil er vol voor gaan.


Facebook: Mick Wopereis #80

1 reactie
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756721&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=elna.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=713,726" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>