Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink met zes van de zeven talenten. Foto: Karin Stronks
Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink met zes van de zeven talenten. Foto: Karin Stronks

Zwarte Cross presenteert nieuwe onderdelen aan vooravond van festival

Algemeen

Sporttalenten, de wereldtop van de motorcross en een 32ste podium

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE - Twee dagen voordat de Zwarte Cross losbarst zijn op het enorme terrein nog honderden mensen aan het werk, rijden honderden voertuigen rond en de leveranciers af en aan. "548 mensen zijn er momenteel aan het werk en 311 vervoersmiddelen rijden er rond", vertaalt Ronnie Degen van de Feestfabriek de georganiseerde chaos in concrete getallen. Samen met zijn compagnons Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink staat hij enkele tientallen journalisten en fotografen te woord op de persmiddag. Zoals elk jaar worden ook met deze Cross-editie weer verschillende nieuwe of vernieuwde onderdelen gepresenteerd.

Mascha Rutten van het promoteam van de Feestfabriek kondigt het 32ste podium aan, het totaal aantal locaties komt daarmee op 40. Een andere vernieuwing is doorgevoerd bij de motoropstap: die is dit jaar niet alleen meer voor kinderen, ook hun ouders kunnen een poging gaan wagen.

Het nieuwe hoofdpodium in aanbouw. Foto: Karin Stronks

Voor even 250.000 inwoners
Burgemeester Annet Bronsvoort van Oost Gelre roemt het evenement en met name de maatschappelijke betrokkenheid: "Oost Gelre met 30.000 inwoners wordt de komende dagen weer even uitgebreid met zo'n 220.000 extra mensen. En dat gaat vast weer helemaal goed." Het is volgens haar prettig samenwerken met een evenement dat zo professioneel wordt georganiseerd als de Zwarte Cross: "In 2006 streek de Cross voor het eerst neer in Oost Gelre, en de gemeente en De Feestfabriek hebben afgesproken nog zeker tien jaar samen door te willen gaan." De betrokkenheid van de inwoners en clubs uit de gemeente blijkt volgens haar ook uit de talloze leden van meer dan honderd Oost Gelrese verenigingen die met het draaien van bardiensten geld verdienen voor hun eigen clubs.

Burgemeester Annette Bronsvoort: "Nog tien jaar vooruit!" Foto: Karin Stronks

Elke drie dagen een idee
Johan Godschalk kijkt als directeur terug op het eerste jaar van de Stichting Pak An, vorig jaar opgericht door De Feestfabriek en Grolsch om ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek te ondersteunen. "Heel Nederland kan meedoen, als de ideeën maar in de Achterhoek worden uitgevoerd", aldus Godschalk. Hij noemt het debuutjaar van de stichting zonder meer een succes: "Gemiddeld wordt er elke drie dagen minstens een idee ingediend: in totaal 145 waarvan er vijftig zijn gehonoreerd." Recent is een actieve samenwerking met het onderwijs in de regio op gang gekomen, bijvoorbeeld met Marianum in Groenlo en Lichtenvoorde, waar de onderbouwleerlingen nu Pak An-lessen krijgen. Als mooi voorbeeld van een gehonoreerd plan noemt Godschalk distilleerderij De Bronckhorst, waar de eerste Achterhoekse whisky wordt geproduceerd.
Pak An is inmiddels ook elders in Nederland opgepikt. Godschalk: "Een aantal Sallanders wilde iets vergelijkbaars opzetten, maar wist niet goed hoe het aan te pakken. We hebben ze op gang geholpen en inmiddels is Doorpakken Salland een feit."

Johan Godschalk vertelt over Pak An. Foto: Karin Stronks

Grootste motorcrossevenement ter wereld
Jan Wilms kan als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Motorrijder Vereniging (KNMV) praktisch de gehele wereldtop ontvangen als de Zwarte Cross voor het eerst de locatie is voor het verrijden van de finale van de Dutch Masters of Motocross. "Qua publiek is de Cross op die manier uiteindelijk het grootste motorcrossevenement ter wereld." Als opmerkelijke nieuwe partner noemt hij het Rijksmuseum, goed voor beide partijen aldus Wilms: "Wij willen van wat vooroordelen over crossers af en zij willen een wat minder stoffig imago."

KNMV-voorzitter Jan Wilms over professionele cross. Foto: Karin Stronks

Nieuwe sporthelden
Een aantal jonge sporters presenteert zich als de Zwarte Cross Talententuin. "We gaan hen ondersteunen, niet met coaching en training - daar zijn anderen veel beter in - maar met onze platformen, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie. Het zijn de nieuwe helden, over tien jaar misschien wel wereldkampioen." Die helden - afkomstig uit de Achterhoek maar ook uit bijvoorbeeld Apeldoorn en de Bommelerwaard - stellen zich voor en vertellen hun ambities. Die zijn voor motocrosser Davy Pootjes uit Ammerzoden - die later op de persmiddag ook nog live in actie komt - simpel samen te vatten: "Wereldkampioen worden."
De jonge sporters zijn zeer binnenkort te volgen in een wekelijkse blog, met inkijkjes in hun sportieve en persoonlijke levens. De blogs zijn onder andere te volgen via de Facebook-, Instagram- en Twitterkanalen van de Zwarte Cross.

'Wat zou jij doen...'
Voor Maarten Beckers, actieleider van Amnesty International Nederland, voelt het aankomen op het Zwarte Cross-terrein inmiddels als naar huis gaan. "Tegelijkertijd helaas dat ons werk nog steeds nodig is. De Russische activist Ilda Dadin, die vorig jaar centraal stond, is enkele maanden geleden vrijgekomen, en hij begon direct weer met actievoeren." Dat inspireerde Amnesty en de Cross tot dé vraag aan iedereen: 'Wat zou jij doen als je vrijkomt? "Ik zou zelf een heel groot feest geven", zegt Beckers. "Met luide muziek en veel drank."

Maarten Beckers, actiecoördinator van Amnesty International Nederland. Foto: Karin Stronks

Finale voor de Voederbietels
Jolink en Lovink kondigen het afscheidsoptreden van Jovink en de Voederbietels aan. "Het waren vijfentwintig prachtige jaren", aldus Jolink. "We willen vernieuwen, en soms is dat gewoon wat anders gaan doen." Ze zijn er nog steeds trots op dat de Zwarte Cross het enige grote festival is dat door muzikanten zelf is georganiseerd. Lovink belooft dat de muzikanten actief blijven in gelegenheidsformaties en dus niet helemaal van de podia zullen verdwijnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant