Peter Haans met zijn persoonlijk begeleider Veronique Rouwhorst, rechts de Q-Fog. Foto: Karin Stronks
Peter Haans met zijn persoonlijk begeleider Veronique Rouwhorst, rechts de Q-Fog. Foto: Karin Stronks

Eerste mobiele 'Q-Fog' van Lichtenvoorde geplaatst

Algemeen

Peter Haans krijgt mobiel watermistsysteem op zijn rookkamer

Door Karin Stronks

LICHTENVOORDE – Onlangs is een mobiel watermistsysteem, de 'Q-Fog', op de rookkamer van de 70-jarige Peter Haans geplaatst. De Lichtenvoordenaar, die in één van de appartementen van De Klinke woont, rookt graag een sigaretje, dat kan volgens zijn begeleiders zorgen voor brandgevaar. Daarom heeft stichting De Lichtenvoorde besloten om de veiligheidsmaatregel te nemen. Met de aanschaf van de 'Q-Fog' is een bedrag van 4500 euro gemoeid. Vooralsnog draait De Lichtenvoorde op voor de kosten.

Stichting De Lichtenvoorde is al wel in gesprek met diverse organisaties, waaronder de gemeente Oost Gelre, woningcorporaties, de veiligheidsregio en de provincie. "Voldoen aan het bouwbesluit betekent niet dat er geen risico's meer zijn. Het bouwbesluit sluit niet meer aan bij de huidige situatie in de zorg en aan het begrip 24 uurszorg wordt binnen het bouwbesluit een andere uitleg toegekend. Zorglocaties met niet-bedgebonden patiënten, maar wel met cliënten die slechts beperkt zelfredzaam zijn en overdag gewoon deelnemen aan de samenleving, lijken volgens het bouwbesluit dan tussen wal en schip te vallen." Aan het woord is Suzanne Schmid, hoofd huisvesting bij stichting De Lichtenvoorde.

Ze voegt toe: "Er wordt dan een andere 'gebruikersfunctie' en 'detectieniveau' aan het pand toegekend die soms minder eisen aan de brandveiligheid stelt dan in de praktijk nodig is. Een mobiele watermistsprinkler is nog geen gelijkwaardig alternatief volgens het bouwbesluit, we kunnen deze kosten nu nergens 'afschrijven'. We hebben besloten om de 'Q-Fog' aan te schaffen om de veiligheid van deze cliënt te waarborgen en de wens is om ook in de toekomst tot dergelijke maatwerkoplossingen te komen."

Peter Haans zit in zijn rookkamer, een asbak vol sigarettenpeuken staat op tafel, ernaast ligt een aangebroken pakje sigaretten. Hij weet dat het watermistsysteem is geplaatst vanwege zijn veiligheid. Peter rookt alleen op deze kamer. Hij vertelt: "Ik rook graag sigaretten, één pakje per dag. Zeven jaar woon ik nu hier, ik heb 23 jaar op de Varkensmarkt gewoond. Veel verdriet heb ik gehad, veel verdriet. Ik moet het rustig aan doen, ik spaar kermismuntjes! Daar in de andere kamer heb ik mijn brandweerdiploma!" Peter is gek op de brandweer. Zijn familie heeft geregeld dat hij op zijn 70ste verjaardag werd opgehaald door een ladderwagen. Twee jaar geleden maakte Peter een brandweeroefening mee, hiervoor kreeg hij een diploma.

Veronique Rouwhorst is de persoonlijke begeleider van Peter. Ze zegt: "Zo'n man kun je niet dwingen om te stoppen met roken. Wij vinden dat een cliënt van ons zich hier thuis moet voelen, het woongenot staat voorop! Maar wij zien wel degelijk het gevaar, in de stoel van Peter zitten hier en daar brandplekken. Dit blussysteem is ideaal voor hem. Als er rookontwikkeling ontstaat dan krijgen wij als begeleiders een melding op onze mobiele telefoon." Emma Rens, zorgteam manager van De Lichtenvoorde vult aan: "Er wordt niet in de hele Klinke alarm geslagen, er ontstaan dus ook geen panieksituaties. Tegelijk met de melding verspreidt de 'Q-Fog' mist zich om de beginnende brand in te dammen. De begeleiders van Peter spoeden zich intussen natuurlijk naar zijn kamer."

Willem Nater, leverancier van watermistsysteem 'Q-Fog' geeft uitleg over de innovatieve blusmethode: "In Scandinavië is de 'Q-Fog' al op ruim 1300 locaties geplaatst en heeft aantoonbaar mensenlevens gered. Het is een ideaal blussysteem voor kwetsbare mensen die tegenwoordig steeds langer op zichzelf wonen. Meubels zijn veelal van kunststoffen gemaakt waardoor een brand snel om zich heen kan grijpen. Met dit systeem wordt bij rookontwikkeling mist verspreid, hele fijne waterdruppeltjes, die de brand neerslaan. Ook voorkomt de mist rookontwikkeling. En door de melding naar mobiele telefoons van woonbegeleiders kunnen deze snel en adequaat reageren."
Peter Haans vindt het prima geregeld zo. Hij kan rustig en nu ook veilig zijn sigaretje roken.

Peter Haans bij de tafel met de volle asbak. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant