De bouwers, lassers en plakkers van 't Hooiland. Foto: Henri Walterbos
De bouwers, lassers en plakkers van 't Hooiland. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

'Het moet altijd een uitdaging blijven'

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

Corsogroep Hooiland: meer een vriendengroep dan een wijkgroep

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - De groep ontstond 1981 in wijk Hooiland en opereerde ook als zodanig tot 2002 toen de groep Rensing-Mellink aansloot, inclusief ontwerper Glenn ter Haar. "Dat waren vooral jongeren en hebben we op deze manier een mooi stukje verjonging gekregen en is de groep meer veranderend van wijkgroep in een vriendengroep, met familie en bekenden daarvan," vertelt voorzitter Tom de Boer over de samenstelling van de groep.

Kunstzinninge uitingen
Hooiland staat in het corso bekend om haar kunstzinnige uitingen op de wagen. "Klopt," aldus Tom. "We proberen niet de standaardvormen te bouwen. We proberen er altijd onze eigen draai aan te geven. Voor wat betreft de vormen, maar ook aan de manier van inkleuren die wij hebben kun je zien dat de wagen van Hooiland is," denkt Tom. De onderwerpen van de wagen, waarvoor gekozen wordt, zijn van de hand van Glenn ter Haar en Chris Onstenk , en zijn altijd zijn zeer divers. "Chris is heel erg van het constructieve en het beweeglijke. Samen met Glenn maakt hij al sinds 2010 het ontwerp. In oktober evalueren we en geven we hen een paar richtlijnen mee qua grootte en hoogte. Ieder jaar kan het weer heel anders zijn waar ze mee komen. Afgelopen jaar bijvoorbeeld 'Buitenaards', een hele grote aliën." Het jaar 2015 was zeer bijzonder voor de corsogroep de toen de wagen 'Losgeslagen,' een grote stier, uitgekozen werd als beste corsowagen van Nederland. "Een mooi stukje waardering. Daar doe je het uiteindelijk voor. Je probeert de mensen te vermaken."

Enorme klus
Dit jaar presenteert groep Hooiland 'Totems.' "We hebben vijf stammen op de wagen staan met totemkoppen die ieder een ander aanzicht hebben van bekende Afrikaanse dieren, zoals een gnoe, giraffe en een olifant. Ze zijn niet van een bepaalde stam afgeleid, maar meer van Afrikaanse stammen die geloven dat ze bepaalde krachten krijgen die hen beschermen." De wagen maakt zonder bloemen al indruk. Tom lacht. "Wat afmetingen betreft is het het maximale wat we aan kunnen, negentien meter lang, acht en een halve hoog en vier meter breed. We weten nog niet precies hoeveel bloemen er op zullen gaan maar we schatten zo tegen de 300.000 aan." Een enorme klus om te klaren in het plakweekend, maar de groep is er op berekend. "We kijken in oktober wel eerst op hoeveel mensen we mogen rekenen het jaar er op. Daar baseren we de grootte op. Het moet wel altijd een uitdaging blijven."

Open dag
De groep laat niet alleen graag tijdens het corso haar creatie zien maar opent ook eens per bouwseizoen haar deuren voor belangstellenden om een kijkje achter de schermen te nemen, tijdens de open dag. "We willen de mensen graag een kijkje in de keuken geven. Natuurlijk kunnen ze bij alle corsogroepen naar binnen maar soms is er toch een drempel. We proberen daarbij ook onze eigen bouwgroep te stimuleren om te komen. Dan nemen ze familie en kinderen mee. Thuis heb je het natuurlijk wel vaak over het corso maar weten ze niet eens wat het precies inhoudt. Het is niet bedoeld als wervingsdag." Op de steigers vallen dan ook regelmatig mensen in nette kledij te ontwaren. Over belangstelling valt niet te klagen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant