Dahleo op bezoek bij: Lansink Bluiminck jeugd. Foto: PR
Dahleo op bezoek bij: Lansink Bluiminck jeugd. Foto: PR Foto: Verona Westera

Dahleo op bezoek bij Lansink Bluiminck jeugd

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

'Mijn vader gaat ze maken, dus ik weet het wel zeker'

LICHTENVOORDE - Een perfecte vrijdagavond om te vliegen. Meerdere luchtballonnen zweven laag over de Oude Aaltenseweg. De bemanning van de ballon die over de bouwlocatie van Lansink Bluiminck vliegt heeft geen idee van de enorme bedrijvigheid onder hen. Bij Lansink Bluiminck zijn op ongeveer 20 vierkante meter zo'n 20 kinderen druk in de weer met karton en papier. Het enthousiasme, de werklust en de lijm spat eraf. Ietsje naar achteren, waar de grote wagen van de corsogroep al gedeeltelijk in de verf zit, is het aanmerkelijk rustiger.

Papieren
Die middag mocht de grote groep kinderen voor het eerst aan het werk met hun wagen 'Hippo express'. Het laswerk van de enorme neushoorn was klaar, dus de kinderen konden beginnen met kartonnen. Het laswerk is verzorgd door een aantal volwassen bouwers, geholpen door de jeugdige Renzo en Teun. De pas vijfjarige Teun is deze avond druk aan het papieren. Er wordt zo hard gewerkt dat de 'papierders' de 'kartonners' al snel inhalen. Maar dat maakt de kinderen niet uit. Floor staat hoog op de stijgers. Ze krijgt de ingelijmde witte vellen aangereikt van de wat kleinere kinderen. Ze leveren zo veel vellen aan, dat de wagen wel twee keer in het witte papier gezet kan worden. De samenwerking is geweldig.

Giraffen
Uit de neushoorn steken twee stangen. "Daar komen de giraffen op", vertelt Floor. "Die zijn nog niet klaar". Op de vraag of het wel goed gaat komen met die giraffen antwoordt Teun trots: "Mijn vader gaat ze maken, dus ik weet het wel zeker". Tevreden draait hij zich om en plakt het volgende velletje papier op de romp van de neushoorn.

Ouders
De grote groep werkende kinderen wordt gadegeslagen door een evenzo grote groep ouders, vaak ook actief bij de corsogroep. Allen vinden ze het belangrijk om de kunst van het wagenbouwen door te geven aan hun kinderen. "En het is heel fijn dat de kinderen in het plakweekend ook iets te doen hebben, als wij bij de grote wagen helpen", aldus één van de moeders.

Vliegen
Heel even wil de jeugdige groep het harde werken onderbreken. Vliegensvlug worden er tafels klaargezet naast de grote neushoorn. Alle kinderen zoeken een plaatsje en de groepsfoto wordt gemaakt. Na het laatste kiekje vliegen de bevlogen jonge bouwers weer richting wagen. De ballonvaarders wisten het al. Het is goed vliegweer die avond.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant