Enkele Boschkempers bij de achterkant van de haas.
Enkele Boschkempers bij de achterkant van de haas. Foto: Henri Walterbos

De Boschkempers: 'liefst ieder jaar iets anders'

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Bij de bouwgroep aangekomen klinkt het draaien van een betonmolen. Dat wordt wel een heel bijzondere wagen. Navraag leert dat het aanmaken van cement niet voor de wagen bestemd is. "Het is voor een deel voor de vloer van onze bouwruimte bestemd," verklaart Bart Reukers, voorzitter van de groep, het geluid. Samen met broerlief Jobbe, de ontwerper van de wagen, aan tafel om over hun beider gezamenlijke corso-passie te vertellen. Sinds 2012 is Jobbe de vaste ontwerper van de groep. Een bepaalde vaste lijn is er volgens Jobbe niet te bespeuren. "We willen het liefst ieder jaar iets anders. Niet constant dezelfde lijn aanhouden. Gewoon een beetje wisselend. We staan open voor iedere inbreng in ideeën, maar in principe ben ik de vaste ontwerper sinds 2012," vertelt Jobbe die in de praktijk leert voor technisch tekenaar. Dat is heel wat anders dan grafisch."

Door Henri Walterbos

De samenstelling van de groep, ooit ontstaan vanuit een doorstart na het stoppen na veertig jaar corsotraditie van de Schatberg, bestaat hedentendage uit vrienden en bekenden. "Wilco Lubbers heeft toen in 2004 voor de doorstart gezorgd. Hij heeft toen een vriendengroep benaderd die ging helpen. We zijn toen op de plek van de Schatberg gaan bouwen, met de middelen van de Schatberg, waar we alles van hebben overgenomen."

Wordt er in de tent relaxt gewerkt aan de wagen, de titel van het ontwerp voor dit jaar doet anders vermoeden; 'Haastig'. "Het zijn twee hazen op volle snelheid. Inspiratie komt van de twee konijntjes die we thuis hebben rondhuppelen," bekent Jobbe. "Daar ben ik op verder gaan broeien. Hazen zijn interessanter om te maken. Alleen de spitsoren al. Konijnen hebben hangoren." Het idee en ontwerp viel in goede aarde. "Je stelt jezelf als groep een bepaalde doelstelling. Afgelopen jaar was 'Gluurders' te hoog gegrepen voor ons," kijkt Bart realistisch op afgelopen jaar terug. "Dat zat aan de bovengrens van ons. Het bouwproces liep stroef, te laat klaar. We hebben gezegd dat ie dit jaar wat simpeler, wat kleiner, wordt. Zo'n 100.000 minder bloemen er op. Een bewuste keuze. We willen graag voor twaalf uur 's avonds klaar zijn en niet nog om drie uur of vijf uur aan het plakken zijn," vindt ook Bart. "Tot nu toe lukt het allemaal goed. Het is wel leuk een keer een grote wagen neer te zetten, maar dat moet je niet ieder jaar achter elkaar doen. Je moet voorkomen dat mensen gaan zeggen 'leuk en aardig wat jullie willen maar dat zien wij niet zitten en zoeken ze een groep op waar het wel gezellig is. Om de vijf jaar een grote wagen is prima. Daarnaast hebben we nieuwe zeilen aangeschaft voor de tent en moeten we rekening houden met onze middelen. Dat geld voor de zeilen is geleend en moeten we gewoon terug betalen. Zo kunnen we weer aansterken."

Om de kaspositie te versterken draait de club bardiensten bij de Zwarte Cross, Mañaña Mañaña, de Slag om Grolle volgende maand, en heeft men de jaarlijks geranium verkoop, wat een lucratieve aangelegenheid is voor de Boschkempers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant