Groep van Ons met 'Kameleon' uit 2016. Foto: Godfried Nijs
Groep van Ons met 'Kameleon' uit 2016. Foto: Godfried Nijs

Veertigste Corsowagen 'Groep van Ons'

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE- De groep werd in 1978 opgericht door Vincent Elferink, Jan Elferink en Vincent Elschot en ontstond uit een afscheiding van een andere corsogroep. "Er waren jongens die geen prettig gevoel hadden bij de groep waar ze toen bij zaten. Ze mochten helemaal niks en werden als blagen behandeld. Dat wilden ze niet meer. Zo ontstond 'Groep van Ons', opgericht bij Manus van Ooijen. Het moest echt een wagen 'van ons' worden, vandaar de naam."

Door Henri Walterbos

Aan het woord Ria Maathuis, voorzitter van de corsogroep van 2005 tot 2014. Groep van Ons introduceerde zich als vreemde eend in de bijt en bouwde anders dan andere groepen. "Het was een beetje alternatief", weet Ria nog. "Er werden bijvoorbeeld hoezen van lp's uitgebeeld. Dan hoorde je weleens: 'wat is dat dan veur ne raren wagen'. Zo geleidelijk aan is dat allemaal wel anders geworden. Het is veel fleuriger, meer figuratie."
Heel geleidelijk aan doet de oudere garde een stapje terug bij de wagenbouwgroep en nemen jongeren de regie over. "We worden allemaal een jaartje ouder. Die steigers op dat gaat allemaal niet meer zo handig", lacht Ria. "De jeugd heeft het zo geleidelijk aan over genomen, zij zijn de kartrekkers. De ouderen zijn er bij en hebben natuurlijk wel heel veel ervaring", omschrijft Ria de bezetting van Groep van Ons, anno 2017. "Een groep anders dan anderen", ervaart de oud-voorzitter. "Bij ons kan alles. Iedereen mag helpen. Wij zijn denk ik wat makkelijker, flexibeler."
De creaties van Groep van Ons eindigen meestal ergs in de middenmoot. Toch valt er een uitschieter te noteren. "We zijn ooit derde geworden, in 2007, met het Paard van Troje, en zelfs tweede met de figuratie. Dat was historisch, nog nooit gebeurd", is Ria nog steeds verheugd. Ook maakte de groep de nachtmerrie van iedere wagenbouwer mee. De creatie 'IJscokar' liep vlak bij opstelterrein de Swite zodanige schade op dat er niet deelgenomen kon worden. Een dieptepunt. "Het was een prachtige wagen met veel figuratie er om heen. We hadden een ijscokar geregeld die in het corso ijsjes uit zou delen. Met die figuratie hebben we nog wel meegedaan. Heel knap vond ik dat, na zo'n teleurstelling."
De groep ziet uit naar het corso, naar het plakweekend er aan voorafgaand evenzoveel. "Het is een weekend dat heel erg leeft, ook omdat we vrijdagavond een feestavond met de groep hebben. Altijd met een speciaal thema. Zo ook een keer 'kerst'. Hingen er overal kerstbomen en kregen we kerstmutsen op. Dat was super. We stoppen dan wel op tijd, want de andere morgen moeten we weer d'ran. Ook zaterdagavond hebben we het na afloop gezellig. Dan hebben we al kermis gehad en dan moet de kermis zelf nog begonnen." Ondanks de verjonging is Groep van Ons een groep van tradities. "Voor de prijsuitreiking worden vanaf zes uur eieren gegeten. En met de shirtjes. Daar zijn wij mee begonnen, voor zover ik weet. Nu heeft iedere groep eigen shirts."
Het veertigjarig jubileum zal niet uitgebreid gevierd worden. "We willen geen poeha. Enkel voor leden en oud-leden. We willen het 'van ons' houden, een week van te voren." De prioriteit ligt bij de creatie van dit jaar: Monty Phyton. "Ik moest er eerst aan wennen, maar ik vind het steeds mooier worden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant