Afbeelding

Bloemencorso Lichtenvoorde gaat intercontinentaal

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Het Bloemencorso Lichtenvoorde onderhoudt al jaren een warme band met dahliafanaten uit het Duitse Legden. Ook is er sinds enige tijd de Deutsche Ecke aan de route, speciaal voor onze Oosterburen. We kunnen dus in zekere zin al spreken van een internationaal evenement, maar sinds dit jaar gaat het corso zelfs intercontinentaal. Vanuit Medellín (na Bogota de tweede stad van Colombia) kreeg voorzitter Herman ter Haar in januari een verzoek tot samenwerking.

Door Gerwin Nijkamp

Medellín staat bekend als de 'stad van de eeuwige lente' en is dankzij het jaarlijkse Feria de las Flores (bloemenfeest) net als Lichtenvoorde onlosmakelijk verbonden met een bloemenparade. Tijdens de zogeheten Silleteros Parade in augustus worden enorme bloemstukken door de straten van de miljoenenstad gedragen.
Ondanks de grote schaal van de stad en de parade, kunnen de Zuid-Amerikanen de hulp van de corsobouwers uit het bescheiden Lichtenvoorde goed gebruiken. Na het zien van de imposante wagens op Youtube en het bekijken van de website, stuurde Carlos Barrios een mail naar de voorzitter van het Bloemencorso Lichtenvoorde. "Ze willen daar ook graag wagens inzetten en vroegen of wij ze willen helpen met het bouwen", vertelt Herman. "Hij liet zelfs weten dat het ministerie van agricultuur aldaar toestemming had gegeven om een afvaardiging vanuit Lichtenvoorde naar Medellín over te laten komen."
Omdat het te kortdag werd om voor augustus een wagen te bouwen en het Lichtenvoordse corso enkel met vrijwilligers werkt, is dat voorlopig geen haalbare kaart. "We hebben ze daarom per mail een stappenplan gestuurd waarin uitgelegd wordt hoe je van idee via een maquette tot de uiteindelijke wagen komt. Ook leverden verschillende corsogroepen hun bouw- tekeningen en video's aan en maakte Paul Wieggers van Groep Teeuws een ontwerp met twee pauwen dat geschikt is voor beginnende wagenbouwers."
Helaas lukte het de Colombiaanse corsobouwers in spe dit jaar nog niet om daadwerkelijk een wagen te realiseren. "Er bleek te weinig tijd, maar volgende jaar willen ze het alsnog afmaken."

Corsocongres
Herman ziet zowel nationale als internationale samenwerking als erg waardevol. "Je kunt altijd veel van elkaar leren en het is goed voor de PR." Dat is ook de reden dat Lichtenvoorde in mei 2018 graag gastheer is van het tweede Corsocongres. Aan deze bijeenkomst nemen corso's en uit Nederland en België deel. "Met workshops over onder andere jurering, verzekeringen, bouwlocaties, ontwerpen en dahliateelt proberen we het algemene kennisniveau naar een hoger plan te tillen", vertelt de Lichtenvoordse preses.
Samen hebben ze nog een mooi streven: het bloemencorso ook op de Internationale Inventaris Immaterieel Erfgoed van Unesco krijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant