Samen dahlia's plakken. Foto: Karin Stronks
Samen dahlia's plakken. Foto: Karin Stronks

Jong, oud en nieuw ontmoeten elkaar bij corsogroep Teeuws

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LIEVELDE – Tot de nok gevuld is de enorme schuur aan De Stegge 10 met de corsowagen van groep Teeuws. Steigers staan twee verdiepingen hoog zodat de plakkers overal goed bij kunnen met de dahlia's. Aan lange tafels zit een gemêleerd gezelschap 'kuntjes te kniepen' en 'spiekertjes te prikken'. Cliënten van Careaz Antoniushove, kinderen van basisschool 'De Regenboog' en nieuwkomers met een status, inmiddels studenten van het Graafschap college, zitten in het kader van het project 'Cultuur in de Wijk' gemoedelijk bij elkaar te werken aan een deel van de 280 000 dahlia's die op de wagen van Teeuws bevestigd moeten worden.

Door Karin Stronks

Het is een drukte van belang in de enorme schuur aan De Stegge 10, er klinkt gelach, muziek, mensen lopen rond met kratten dahlia's, aan lange tafels zitten kinderen, volwassenen en senioren al keuvelend te werken. Op de vloer en op de steigers zijn de plakkers aan het werk. Er wordt koffie en fris met koekjes rondgebracht, iemand is constant ranja aan het inschenken. Ook in Lievelde loopt de corsokoorts al enigszins op…

De deur zwaait open en een aantal senioren, al dan niet met een rollator, komen binnen. Ze worden opgevangen door Robert Pierik, voorzitter van corsogroep Teeuws en Paul Wieggers, ontwerper van de wagen. De senioren nemen plaats in een ruimte waar een Chinese sfeer is gecreëerd door lampen, lampionnen en de maquette van de corsowagen. Ze krijgen koffie met iets lekkers erbij. Paul verzorgt een presentatie over de wagen en vraagt of er cliënten zijn die zelf aan een corsowagen hebben gewerkt. Een paar vingers worden opgestoken. "Ah, dan hebben enkelen van jullie ervaring", grijnst Paul. Vrijwilliger Els Dusseldorp is één van de begeleiders van de senioren. Ze vertelt: "De cliënten kijken al weken uit naar deze ochtend! We blijven tot ongeveer half twaalf, daarna gaan we met z'n allen terug naar Antoniushove om samen te eten en na te praten!"

De senioren keren terug naar de schuur en gaan tussen de kinderen van basisschool 'De Regenboog' zitten, ook enkele nieuwkomers zitten aan de lange tafels. Er worden handen geschud en jong, oud en nieuw stellen zich aan elkaar voor. Al pratend wordt er gewerkt. Andere scholieren en nieuwkomers staan op de steigers te plakken, nauwkeurig volgens het patroon. Er heerst een gemoedelijke, gezellige sfeer. Harry ten Brinke, projectleider van het project 'Cultuur in de Wijk', zegt vrolijk: "Dit is nou zo mooi, dit gezelschap, ze hebben elkaar nog nooit ontmoet en het klikt al! Kinderen, jongeren en ouderen, allemaal van een geheel andere afkomst en kunst en cultuur smelten samen!"

Sacha Jansen Schuiling, docent van het Graafschap college, is net zo enthousiast. Ze glimlacht: "Onze leerlingen zijn bijna niet van de wagen af te krijgen! Ze hebben het super naar de zin. In mijn klas zitten zestien jongeren met een status, nieuwe Achterhoekers. Een ontmoeting als deze is zo belangrijk, de jongeren leren mensen kennen, leren een gesprek aan te gaan met mensen die ze niet kennen en ze leren iets over de Achterhoekse cultuur! Bovendien kunnen we zo inschatten waar deze jonge mensen handig in zijn, welk talent ze hebben."

Mevrouw Gerry Buunk-Nijman heeft lang geleden geholpen met wagenbouwen bij de Longa-Veteranen. Ze herinnert zich: "Mijn man Jan Buunk leeft niet meer, maar hij was vroeger ontwerper van de wagens van de Longa-Veteranen. Het was daar ook altijd gezellig, het Veteranenlied werd vaak gezongen tijdens het bouwen en als de wagen klaar was…" Ontwerper Paul Wieggers geeft nog enkele bijzonderheden over de wagen van Teeuws: "We zijn nu met z'n allen erg druk met het afwerken, we waren donderdag met zo'n 80 man hier, vandaag, vrijdag komen er zo'n 100 mensen helpen en zaterdag zelfs 140 vrijwilligers… We hebben 280 000 dahlia's nodig en weetje, over één week ligt dit alles in de container…"

Jong, oud en nieuw gezellig samen aan het werk. Foto: Karin Stronks
Samen 'kuntjes kniepen'. Foto: Karin Stronks
Cliënten Antoniushove worden ontvangen bij Teeuws. Foto: Karin Stronks
Presentatie van ontwerper Paul Wieggers. Foto: Karin Stronks
Jongeren leren Achterhoekse cultuur kennen. Foto: Karin Stronks
Gesprekken ontstaan tijdens het plakken. Foto: Karin Stronks
280 000 dahlia's moeten worden geplakt. Foto: Karin Stronks
Gezelligheid tijdens het 'spiekertjes prikken'. Foto: Karin Stronks
Plakken op de steigers. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant