Bloemencorso Lichtenvoorde

Manon Wolters volleerd bouwster bij Van Reedestraat

Manon Wolters. Foto's: PR
Manon Wolters. Foto's: PR

LICHTENVOORDE - De 17-jarige Manon Wolters is een van de weinige vrouwen die als volleerd bouwster meedraait bij de bouw van een corsowagen. Waar de vrouwen normaliter worden ingezet voor het kontjes knippen, last Manon de onderdelen aan elkaar. En dat kunnen veel meer vrouwen, zo zegt ze.

Door Kyra Broshuis

Manon, in het dagelijks leven tweedejaars studente Marketing & Communicatie aan het Graafschap College in Doetinchem, is een beetje een tomboy. Dat zou je niet zeggen als je haar ziet met haar lange haren en hippe kleding. Corsowagens bouwen is niet het enige stoere wat ze doet, ze is ook voetbalster in het eerste dameselftal van Longa én ze zingt in de band 'School's Out', die verder uit louter jongens bestaat. "Ik houd gewoon van dat soort dingen", zegt de nuchtere Lichtenvoordse.

Mee met broer Menno
Al op jonge leeftijd kwam ze in contact met de corsowereld. Ze groeide op in de Van Reedestraat en woont daar nog steeds. "We wonen tegenover de vroegere bouwplaats en vanaf dat ik in groep 3 zat, ging ik met mijn broer Menno mee bouwen. Natuurlijk alleen maar kontjes knippen, niets anders. Op mijn twaalfde ben ik jeugdlid geworden bij de groep Van Reedestraat en ik vind het echt fantastisch. Ik ben bijna altijd aanwezig bij de vergadering, dat vind ik belangrijk. Zo krijg je veel informatie over de plannen. Tijdens de ledenvergadering wordt altijd het nieuwe ontwerp bekend gemaakt, elk jaar weer spannend."

Leren door kijken
Zoals dat gaat, begon Manon 'onderaan de ladder' tijdens de bouwwerkzaamheden. "Ik deed al veel papier- en verfwerk en sinds vorig jaar las ik ook onderdelen aan elkaar. Dat heb ik geleerd van Twan Raben en Cas Huitink die bij mij in de band zitten. Ik heb ook altijd veel gekeken bij de andere lassers én ik ben niet bang om vies te worden en werk aan te pakken. Het zou mooi zijn als de andere meiden ook wat meer technisch werk gaan doen. Het is absoluut niet alleen voor jongens, wij kunnen dat net zo goed. En die bouwavonden zijn ook altijd supergezellig, als ik maar even kan ben ik er bij."

Spelen met de band
De rest van haar vrije tijd vult Manon met voetbaltrainingen, bijbaantjes én natuurlijk spelen met de band. "Vorig jaar mochten we een paar nummers meespelen met Slagerij Wolters bij De Kletskop, superleuk! Het zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn als we een echt met onze band mogen optreden tijdens de kermis. Maar niet op de maandagochtend, dat wil ik echt niet missen. Die spanning en sfeer bij de prijsuitreiking en dan met z'n allen meelopen met de laatste ronde, dat is echt fantastisch. Dat is voor mij het mooiste van de hele kermis. Wat overigens niet wil zeggen dat ik daarna naar huis ga. Ik ga alle dagen volop vieren!"

reageer als eerste
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756721&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=elna.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=713,726" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>