Bier om 7.30 uur. Foto: Karin Stronks
Bier om 7.30 uur. Foto: Karin Stronks

Broeierige sfeer bij prijsuitreiking Bloemencorso

LICHTENVOORDE – Maandagmorgen 7.00 uur. Veel personeel achter de bar bij Hotel Restaurant 't Zwaantje. Wagenbouwers zijn massaal te vinden bij de prijsuitreiking van de kinderwagens. Ook daar is het spannend! De temperatuur in de zaal waar de prijsuitreiking van de Grote Corsowagens gaat plaatsvinden is inmiddels tropisch rond de klok van half acht. De eerste biertjes worden genuttigd, er zijn ook aanwezigen die beginnen met koffie. Moment suprême nadert met rasse schreden, de spanning stijgt.

Voorzitter van stichting Bloemencorso Lichtenvoorde Herman ter Haar staat op het podium samen met zijn collega bestuursleden. Ook burgemeester Annette Bronsvoort heeft haar wekker gezet vanochtend, zij is van de partij. Herman ter Haar spreekt de gespannen wagenbouwers toe, zijn speech is doorspekt met humor, hij voert langzaam de spanning op. Het is aanvankelijk rumoerig in de zaal maar ten tijde van de prijsuitreiking wordt het stil. En warmer. Broeieriger…

Enkele belangrijke mededelingen gaan aan de ontladende prijsuitreiking vooraf. In mei 2018 organiseert de stichting Bloemencorso Lichtenvoorde een landelijk congres waarbij alle corso's worden uitgenodigd. Volgend jaar verwacht de stichting een pilot te draaien voor Corsowijs, een project waarin leerlingen van basisscholen lespakketten worden aangeboden zodat zij vertrouwd raken met het erfgoed. In 2019, als het Bloemencorso 90 jaar bestaat, worden de lespakketten definitief aangeboden aan de basisscholen. Bij de CorsoKids wonnen de volgende wagens: In de Opstapklasse won Boy Reukers met Opa Boy, in de Kiezelklasse Sixpack met Wat een Bende, in de Keiklasse wonnen de Marnethkids met de wagen Haaialarm, de Figuratieprijs ging ook naar Haaialarm. Op zaterdag 30 september wordt de Corso Afterparty gehouden in de tent op de Markt. Dan wordt de granieten tegel uitgereikt aan de winnaar van de vakjuryprijs. De tegel wordt geplaatst in de Rapenburgsestraat, als een Walk of Fame.

Is het tijdens de toespraak nog enigszins onrustig, ten tijde van het bekendmaken van de prijswinnaars wordt het stiller. Teeuws mist maar liefst 500 bonuspunten omdat de wagen te laat werd binnengereden. De spanning stijgt tot grote hoogte. Vijf Figuratieprijswinnaars worden bekend gemaakt. Monty Python, de wagen van Groep van Ons wint deze prestigieuze prijs. Dan volgen de vakjuryprijzen. Aangekomen bij de Top Vijf is de spanning bijna niet meer te harden. Vijf: Hare Majesteit – 6kamp. Vier: SLoDdErVOs – Marneth. Drie: Dwaallicht – Kwintet. Twee: Totems – Hooiland. Ja en dan is er de ontlading, er wordt gezoend, geknuffeld (van blijdschap en verdriet), geklapt, gejuicht, gefloten. Teeuws is de winnaar met de creatie Licht Transport.

De wagens worden gereed gemaakt voor de tweede rondgang door Lichtenvoorde, Herman ter Haar wenst namens het bestuur iedereen een schitterende kermis toe en veel inspiratie voor het nieuwe jaar.

reageer als eerste
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756721&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=elna.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=713,726" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>