Huub Janson en zijn dochter Rineke zijn de drijvende krachten achter het Chocoladefestival in Zutphen. Foto: Meike Wesselink
Huub Janson en zijn dochter Rineke zijn de drijvende krachten achter het Chocoladefestival in Zutphen. Foto: Meike Wesselink
advertorial

Vijftien jaar Chocoladefestival Zutphen groots gevierd

ZUTPHEN - Chocoladefestival Zutphen viert zondag 24 september tussen 12.00 en 17.00 uur haar vijftiende editie. Dit jaar is het chocoladespektakel grootser dan ooit. Niet alleen hebben nóg meer ondernemers zich verbonden aan het festival en verkeert héél Zutphen in chocoladesferen, ook een aantal spraakmakende acts komt deze jubileumeditie speciaal naar de Hanzestad.

Door Meike Wesselink

Chocojazz
De van oorsprong Nederlandse maar in New York wonende en werkende Ted Steinebach is deze zondag twee keer in de Walburgiskerk te zien met zijn improvisatiekunsten als patissier. Op livemuziek die vriendin en bekend jazzfenomeen Vivienne Aerts brengt, gaat Ted – ook wel bekend als Choco Ted- los met zoete ingrediënten op een paneel van vier bij zes meter. Het eetbare kunstwerk dat Ted vervaardigt bestaat uit tegels die de bezoekers na de performance krijgen geserveerd. Ted werkt vanzelfsprekend met chocolade. Daarnaast gebruikt hij ook andere smaken en texturen. Pastrychef en chocolademaker Ted leerde het vak bij een van 's werelds beste restaurants, Eleven Madison Park in New York. Ted weet wat hij doet. De voorstellingen (mede mogelijk gemaakt door Walburgiskerk en Schulten Hues) worden gehouden om 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur) en om 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur). Kaarten à 5 euro zijn te bestellen via onderstaande site. Kaarten aan de deur kosten 7,50 euro. Zolang de voorraad strekt.
Nóg meer bijzonders kom je tegen in de Lange Hofstraat. Het cacaomuseum Amsterdam houdt daar namelijk een veertien meter lange expositie waar je al wandelend door de straat alles te weten komt over de herkomst van cacao. Ook ontdek je wat je - afgezien van chocolade - allemaal kunt met het bijzondere goedje. 
Chocolatier Huub Janson en dochter Rineke zijn de initiators van het Chocoladefestival. Gegrepen door de romantische beelden in de film Chocolat wenste Huub voor Zutphen ook zo'n extatisch feest rond het heerlijke thema chocolade. Het begon bescheiden in 2002, maar inmiddels is het festival uitgedijd tot de grootse chocoladehappening van Nederland. Huub en Rineke hebben chocolatiers uit het hele land uitgenodigd die op de Groenmarkt en Zaadmarkt hun kunsten laten zien. Huub Janson zelf is natuurlijk ook vertegenwoordigd op het festival met een groots chocoladespektakelstuk.

Kids
Nóg meer dan andere jaren is er aan de jeugd gedacht. Naast het openlucht-cacaomuseum dat speciaal voor kinderen is ingericht, is de fontein op de markt het epicentrum voor vele andere kinderactiviteiten. De HIP Choco Color Run (gesponsord door Kinderopvang Hip) wordt ook dit jaar weer gelopen, scoutinggroep Sint Joris heeft een mysterieuze speurtocht door de chocoladestad uitgezet, kinderen kunnen schilderen met chocolade, zich laten schminken, een chocoladevlucht maken in de zweefmolen en nog veel meer. De Laarstraat vormt het decor van allerlei Oud-Hollandse spelen en bij fotograaf Marc Leeflang kun je op de foto met een chocoladesnor of een chocoladebrilletje.
Veel muziek tijdens deze jubileumeditie! Naast Jazz van Vivienne Aerts, staat traditiegetrouw ook Marlies Claasen weer met haar eigen jazzstandards op verschillende podia in de stad. Op de Groenmarkt speelt de rockabillyformatie Mad Shack en op de Zaadmarkt klinkt Acoustic Blue Stringband met jaren vijftig country en bluegrass.

Proeven, proeven, proeven
De Zutphense ondernemers hebben zich weer massaal ingezet om aan te haken bij het chocoladethema. Zo hebben Inntel Hotels en Hampshire Hotel speciale overnachtings-arrangementen en zijn er proeverijen bij onder andere brouwerij Cambrinus, Slijterij de Groenmarkt en Schaapveld. In de Korte Beukerstraat wordt een modeshow gelopen (mede mogelijk gemaakt door Estilo, Pomme Schoenenen Sjosz in samenwerking met De France) waarin ook speciale chocolade-outfits te zien zijn. Bij Kunst op de Hoek in de Frankensteeg wordt gebeeldhouwd in chocolade en in de Turfstraat zijn schilderijen te zien, gemaakt van het heerlijke bruine goed. De Banketbakkers Jolink en Nijkamp in de Beukerstraat serveren allerlei lekkers met chocolade, waaronder een chocolade oliebol.
En er is nog veel meer! Kijk voor het volledige programma en info over iedereen die dit fantastische festival mogelijk maakt op onderstaande site.

www.chocoladefestival-zutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden