Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Wat te beginnen zonder amateurvoetbal?

Algemeen Columns

Wat te beginnen zonder amateurvoetbal?

Beste lezers. Achterhoek Nieuws BV zorgt er ook dit jaar weer voor dat u deze week, en dat inmiddels voor het elfde achtereenvolgende jaar, samen met uw Elna of Groenlose Gids een voetbalkrant krijgt aangereikt. Immers het is weer zover, in het komende weekend start de competitie in het vaderlandse amateurvoetbal. Een cyclus van minimaal 26 wedstrijden, verspreid over een heel seizoen. Een voetbalseizoen, dat verder inclusief beker- en vriendschappelijke wedstrijden medio het komende jaar wordt afgesloten. Het was in het afgelopen weekend dat ik weer eens stil stond bij de status van het voetbal in het algemeen en het amateurvoetbal in het bijzonder. Daarbij stelde ik mijzelf de vraag: 'Hoe zou het leven van velen onder ons eruit zien zonder voetbal?

Voetbal is nog steeds veruit de meest populaire sport in dit land. De KNVB telt bij mijn weten zo'n slordige 1.225.000 actieve, dus voetballende leden. En dan heb ik het nog niet eens over al die recreatieve voetballers die niet als zodanig geregistreerd staan. Wat wil dit land en dichter bij huis deze gemeente beginnen zonder amateurvoetbal? Vergrijzing, ontgroening en bevolkingskrimp in welke vorm dan ook, niets lijkt in staat om de voetbalverenigingen in Oost Gelre in aantal omlaag te halen. Weliswaar dient zich een eerste scheurtje aan, daar waar ik het heb over de door de verenigingen KSH en Mariënveld in het leven geroepen jeugdvoetbalorganisatie HMC '17. Echter het aantal van acht voetbalclubs in deze gemeente blijft nog steeds overeind. Het amateurvoetbal is daarmee zo'n beetje het laatst overgebleven functionerende rijksmonument van de verzuiling oftewel de verdeling van de samenleving in groepen op levensbeschouwelijke of sociaal-economische basis. Een meer dan honderd jaar oude constructie, waarin tot eind vorige eeuw sprake was van een samenleving gestoeld op protestants-christelijke en rooms-katholieke overtuigingen. In een tijdsbestek van honderd jaar is er veel, heel veel veranderd. Maar is het niet zo dat ieder dorpje, iedere gemeenschap nog steeds het hebben van een kerk, een school, een café en een voetbalveld belangrijk vindt voor jong en oud?

De kracht van het Nederlandse voetbal zit niet in het aantal beoefenaars van deze volkssport, ook niet in de geleverde prestaties, maar veel meer in de unieke Nederlandse voetbalinfrastructuur. Met circa 3.500 voetbalclubs is de verenigingsdichtheid groot. Iedere week worden er in Nederland, en dat alleen al op de amateurvoetbalvelden, gemiddeld 31.500 wedstrijden gespeeld. Kijkende naar het aantal voetballers ten opzichte van de omvang van de bevolking, staan we in de top 5 van Europa en hikken we tegen de top 3 aan. Het schijnt dat wekelijks één op de vier Nederlanders, hetzij actief hetzij passief, bij een voetbalclub komt. Een voetbalclub is dus veel meer dan een organisatie of plek waar je tegen een bal kunt trappen. Een voetbalclub is tevens een ontmoetingsplek, waar aspecten als sociale cohesie, leefbaarheid en participatie een duidelijke boost krijgen!

Terug naar onze eigen voetbalgemeenschap Oost Gelre, hebben de acht voetbalverenigingen inmiddels een gemiddelde leeftijd bereikt van maar liefst 79½ jaar. De oudste vereniging is Grol, zoals bekend in 2018 100 jaar en de jongste vereniging is Mariënveld met 71 jaar. De vraag blijft natuurlijk in hoeverre verdere ontwikkelingen het bij met name de clubs in de kleine kernen onmogelijk maken om de inmiddels bereikte leeftijd nog verder op te schroeven. De al enkele jaren bestaande samenwerking tussen Erix en KSV en de komst van HMC '17, vanzelfsprekend een schot in de roos voor voetballend Harreveld, Mariënvelde en omgeving, geven natuurlijk al een bepaalde richting aan. Hetzelfde geldt voor de goedwillende voetbalclub Grolse Boys, dat met slechts 2 juniorenteams, 2 seniorenteams, alsmede een 35+ en 45+ team het 70-jarig bestaan in 2018 gaat vieren. Waar het allemaal naartoe gaat, vraagt u? De toekomst zal het leren!

Laten wij vooralsnog met alle acht clubs, en dat op zowel een actieve als passieve manier, gaan genieten van een mooie, sfeervolle en sportieve voetbalcompetitie 2017-2018!        

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant