Riet Rutgers is trots op haar boek ‘Scheiden doet lijden’. Foto: Barbara Pavinati
Riet Rutgers is trots op haar boek ‘Scheiden doet lijden’. Foto: Barbara Pavinati

Riët Rutgers schrijft eerste boek

Algemeen

'Over 100 of 200 jaar leef ik er nog in voort!'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – "Het is een boek dat geschreven moest worden," vertelt Riët Rutgers (55 jaar). "Het verhaal moest eruit. Het is mijn eigen gevoel. Ik wilde eerlijk zijn, het van mij afzetten en niet meer liegen." Op 8 augustus verscheen haar boek 'Scheiden doet lijden' bij uitgeverij Lecturium. Het is het aangrijpende verhaal over haar ziekte MS, de scheiding van haar man en het verbroken contact met een van een van haar dochters. Toch is Riët niet verbitterd, ze lacht: "Van ervaringen word je volwassen."

"De aanleiding tot het schrijven van dit boek was een vraag van mijn buurvrouw. Zij vroeg of mijn jongste dochter weer zwanger was, want die liep met een dikke buik rond. Ik wist van niets en ging informatie inwinnen bij mijn oudste dochter. Zij vertelde mij dat dat inderdaad zo was en dat ik niks mocht weten. Toen knapte er iets in mij en begon ik met schrijven. Misschien heb ik het verhaal ook wel geschreven voor mijn kleinkinderen die ik niet mag zien en hun toekomstige kinderen. Het boekje is er nu en gaat nooit meer weg. Over 100 of 200 jaar leef ik er nog in voort. Ik hoop dat mijn kleinkinderen ooit mijn boekje lezen en dat ze dan toch weten wie ik ben. Ik vind het leuk om oma te zijn," legt Riët uit.

Riët is begonnen met schrijven op haar 33ste toen ze vanwege haar ziekte thuis kwam te zitten. Ze begon met het schrijven van dagboeken voor haar dochters. Die boeken heeft ze hen gegeven toen ze het huis uitgingen. Daarna ging ze voor zichzelf in dagboeken schrijven. Riët: "Ik heb het plan gehad om kinderboeken te gaan schrijven voor mijn kleinkinderen. Een soort van Jip en Janneke boeken. Door het verbroken contact heb ik dat idee geparkeerd. Misschien dat ik het in de toekomst wel weer oppak. Op het moment werk ik aan mijn tweede boek. Het gaat over mijn avonturen in Israël, waar ik met mijn ex-man geweest ben."

'Scheiden doet lijden' is verschenen onder haar pseudoniem Jette Emsen. Riët: "Het was een hele moeilijke situatie om over te schrijven. Ik ben trots op het boek dat het geworden is en heb al veel leuke reacties van bekenden en minder bekenden gehad. Het moeilijkste van het schrijven vond ik om te beginnen en te eindigen. Hoe pak je zoiets aan? Uiteindelijk ben ik gestart op een typmachine, want door mijn ziekte is mijn handschrift onleesbaar geworden. Momenteel werk ik op een laptop. Na drie maanden was mijn boek klaar."

Het boek 'Scheiden doet lijden' is voor dertien euro te verkrijgen bij Bruna, Het Boekenhuis en bol.com.


rietrutgers@live.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant