Afbeelding

Frank Zand | (Dis)harmonie

Algemeen Columns

(Dis)harmonie

Terwijl elk moment een kernoorlog kan uitbarsten tussen dolle Donald en kankerlijer (was dat maar waar) Kim, ben ik dit weekend bij een veilig feestje geweest waarbij mensen werden onderscheiden die 65 jaar lid waren van een Oost-Gelrese harmonie. Een harmonie moet trouwens niet verward worden met een fanfare: als je een serenade krijgt van een harmonie staan de muzikanten met meer hout voor de deur dan bij een fanfare het geval is.
Er was een hotemetootje van de nationale organisatie van blaasorkesten, die speldjes opspeldde en oorkondes uitreikte. Jammer dat de man nogal ongeïnteresseerd overkwam en gekleed was in een onbedoeld baggy spijkerbroek en zo'n vest dat je eigenlijk alleen maar mag dragen in je luie stoel als niemand anders het ziet. Het getuigde van weinig respect voor het trouwe muzikale cement van de samenleving. Disharmonie.

Van oorsprong is de betreffende harmonie een rooms-katholieke club, maar het gezellige gezelschap wordt inmiddels ook bevolkt door blazende en trommelende protestanten en atheïsten. Volgens mij zijn er geen joodse, islamitische en andere sektarische tunnelkijkers bij, maar theoretisch zou dat best kunnen. Een F-majeur toonladder bestaat immers uit f, g, a, bes, c, d, e en f. Daar is iedereen het tenminste wel over eens.

Ik ga af en toe naar een optreden van die harmonie. En die optredens trekken - dat geldt ook voor veel andere uitvoeringen gevende verenigingen - vooral publiek dat op een of andere manier verwant is aan (een van) de muzikanten. Partners, kinderen, vaders, moeders, voogden, verliefden. En zo verder. Die voelen zich toch een beetje verplicht om te checken wat grote Gait of kleine Gijs tijdens de wekelijkse repetities heeft geleerd. Als je die mensen wegdenkt is er meestal maar een handjevol 'echte' belangstellenden.
Ik bedoel dat niet denigrerend, het is nu eenmaal zo. Ik zou ook niet weten hoe het op te lossen, ik schrijf een column, geen beleidsadvies.
Ook geen beleidsadvies over de internationale geopolitieke situatie. Toen we terugkwamen van anderhalf uur leeftijdloze harmonieuze gezelligheid - die vast wel wordt verslagen door Achterhoek Nieuws - was de kernoorlog nog niet uitgebroken volgens CNN.

Ik moet zeggen, dat ik die woordenstrijd tussen Amerika en Noord-Korea eigenlijk stiekem best spannend vind; als het maar ver van mijn tweepersoonsbed blijft (geschikt voor 1 tot 3 personen blijkt tot nu toe, maar dat terzijde). Al is het natuurlijk griezelig dat Trump niet de penningmeester is van Lintvelds belang of een regiovoorzitter van de blaasbond, maar de baas van de baas van de wereld.

En zo zijn we weer rond met onze column: midden in de harmonische lokale omgeving maar met het oog op de grote boze disharmonische wereld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant