Angela Bokkers, Riet Hogenelst en Karin Klein Goldewijk, aan de koffie voor de Waareise.
Angela Bokkers, Riet Hogenelst en Karin Klein Goldewijk, aan de koffie voor de Waareise. Foto: Henri Walterbos

Wekelijks koffie- en thee uurtje voor jong en oud in Zieuwent

Algemeen

'We willen graag mensen samen brengen op een laagdrempelige manier'

Door Henri Walterbos

ZIEUWENT - Vanuit nieuwe initiatieven willen nog wel eens andere initiatieven ontstaan. Vaak ontstaand vanuit een opmerking van iemand die dan niet alleen opgevangen wordt door toehoorders maar ook opgepakt worden. Dit is enkel mogelijk door enthousiasme van mensen die niet alleen ergens voor staan maar hier ook voor gaan. Zo ook Riet Hogenelst, Angela Bokkers, Karin klein Goldewijk, in Zieuwent op meerdere en verschillende terreinen actief voor de leefbaarheid en een prettig woonklimaat in het eigen dorp. Zo ontstond in de kiem de inloopvoorziening 'het wekelijks koffie- en thee uurtje voor jong en oud in Zieuwent', vanaf maandag 2 oktober iedere maandagmorgen van 10.00 tot 12.00 in de Waareise aan de Zegendijk 3.

Max Huis
"Ik was betrokken bij het Dorpsplan Zieuwent toen ze het over het Max Huis hadden, naar een idee van Omroep Max baas Jan Slagter. De vraag kwam of daar ook een inloop bij in zou kunnen komen omdat daar behoefte aan zou zijn. Vanuit Zieuwents Belang, dat bezig was met het Max Huis, een woonvoorziening voor hulpbehoeftigen, kwam naar voren dat er behoefte was aan een inloopmorgen. Mensen die zich inschreven voor het Max Huis kwamen er achter dat daar geen ruimte zou komen voor een inloopmorgen. Vanuit de Zonnebloem Zieuwent waar ik ook bij zit, kwam eenzelfde vraag. Toen vroegen ze aan mij of ik dit op wilde gaan pakken," vertelt Angela Bokkers over het ontstaan van de plannen om een inloopruimte te creëren voor de eigen inwoners, van alle leeftijden. "Op de avond van denkers en doeners van Zieuwents Belang zijn Karin en ik bij elkaar gekomen en zijn wij van daaruit verder gegaan. Ook de gemeente steunde het initiatief omdat Zieuwent het enige kerkdorp was waar zo'n mogelijkheid nog niet geregeld was. Het is twee jaar geleden al wel eens genoemd maar toen dacht men dat daar geen behoefte voor bestond, maar dat bleek dus nu wel zo te zijn. Dat kwam uit de bevolking zelf." "We worden van meerdere kanten ondersteund maar we hebben het met een paar personen zelf opgepakt en vorm gegeven," vult Karin aan.

Voor iedereen
Begon het verhaal van de inloopmorgen bij de vraag of dit in het Max Huis gerealiseerd kon worden, al snel werd van deze locatie afgestapt. "Als je het in het Max Huis gaat houden dan wordt het echt iets voor ouderen. We willen er ook jongeren bij betrekken. Het is bedoeld voor iedereen in Zieuwent," verklaart Angela de keuze voor de Waareise, waar plek op de agenda vrij kwam. "Voor ouderen is er al best wel veel. Er is gewoon een groep die er tussendoor valt. Mensen die in de WW zitten bijvoorbeeld, mensen die psychisch wel eens een moeilijke periode kennen en aanspraak willen, mensen die eenzaam zijn en je ziet ook wel eens jongeren plompverloren rondlopen. Ook voor moeders waarvan de kinderen ineens naar school gaan en ineens alleen zijn; en denken 'goh, wat mo'w no toch?, of moeders met huilbaby's die er even uit willen," noemt Riet enkele doelgroepen op waarvoor de inloopochtend mogelijk uitkomst biedt. "We willen graag mensen samen brengen op een laagdrempelige manier en dat daar dingen ontstaan," vat Angela de kern samen. "Stel dat er een oudere is die problemen heeft met de IPad, dan kan een jongere uitkomst bieden. Een jongere voelt zich dan nuttig. Het mooie is je hoeft hier geen lid van te zijn. Je komt gewoon, of je komt niet. En de koffie kost maar vijftig cent. Er wordt helemaal niets van je verwacht. Maar je hoeft ook niet perse iets te mankeren. Het is echt voor iedereen."

Bewust maandagmorgen
Dat het wekelijkse koffie- en theeuurtje op maandagmorgen is een bewuste keuze. Angela hierover: "Omdat er dan helemaal niets te doen is in Zieuwent. Vanuit de zorg weet ik dat mensen vaak alleen zitten op zondag. Dan heb je mooi iets om op maandagmorgen ergens naar toe te gaan. Mocht het gaan lopen dan gaan we misschien de mogelijkheden uitbreiden, maar laten we eerst dit maar goed opstarten."

Bijdragen
De inrichting van de ruimte is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Zieuwents Belang en de Sponsorbundeling Zieuwent. Maandag 2 oktober zal wethouder Jos Hoenderboom om 10.00 uur de ruimte officieel openen. De koffie en thee zullen gedurende de inloopochtenden worden verzorgd door vrijwilligers. "Een man en een vrouw. Mannen praten soms liever met mannen, en vrouwen met vrouwen. Mensen die integer zijn en respectvol met mensen omgaan," aldus Riet. Een van de vrijwilligers die mee gaat draaien in het roulatiesysteem is Suzan Wellink. "Het initiatief en concept sprak mij direct enorm aan. Ik denk dat ik hier misschien wel iets in kan betekenen, met mensen omgaan. Niet een vaste doelgroep, dat sprak mij ook meteen aan. Ik heb ook weer wat meer tijd nu de kinderen van school van af zijn en ik geen 'luizenmoeder' meer hoef te zijn en ik wel graag wat wil doen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant