Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

De Mattelier voor Groenlo of voor Oost Gelre?

Algemeen Columns

De Mattelier voor Groenlo of voor Oost Gelre?

Terwijl een dag later de regen met bakken uit de lucht komt, is vrijdag 29 september 2017 een zonovergoten en aangename dag. Dit in ieder geval op het moment suprême oftewel rond de klok van vieren wanneer Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier in Groenlo officieel wordt geopend. Terwijl buiten burgemeester Annette Bronsvoort onder grote belangstelling het kleurrijke logo van De Mattelier op de voorgevel van het nieuwe centrum onthult en er een toast wordt uitgebracht op deze fraaie voorziening in hartje Groenlo, blijft het droog. Degene die het niet droog weet te houden, is voorzitter Hans Tops van het stichtingsbestuur wanneer hij even later in een bomvolle theaterzaal zijn toespraak houdt. Een toespraak met een lach en dus ook een afsluitende traan, maar tevens een toespraak waarin alles is verpakt. En dat vanaf het ontstaan van De Bron tot het einde van De Bron, vanaf de aanloop- tot de ontwerp- en bouwfase en in het bijzonder de onvoorstelbaar veel vrijwilligerswerk omvattende afrondingsfase van De Mattelier.

Dat de emoties de 78-jarige voorzitter daarbij even de baas worden, is niet vreemd, maar past helemaal in de sfeer van deze bijzondere dag en is daarom geweldig. Immers in zijn eigen geboorte- en woonplaats is, in het kader van het Programma Stad Groenlo, voor de gehele gemeenschap, een van alle gemakken voorziene 'huiskamer' gerealiseerd. Een gelegenheid waar cultuur, welzijn, sport en beleving, maar ook zakelijke dienstverlening en geestelijk welzijn samenkomen. Een sociaal cultureel centrum, dat sinds afgelopen vrijdag de belangrijkste katalysator is voor de burgers van Groenlo, nee van geheel Oost Gelre om elkaar te ontmoeten en tegelijkertijd iedereen van jong tot oud met elkaar te verbinden.

Was het vrijwilligerswerk reeds de belangrijkste drijfveer om CC De Bron binnen de Groenlose gemeenschap te kunnen laten functioneren, de talrijke vrijwilligers hebben nu ook een immens grote stempel gedrukt op de totstandkoming van De Mattelier en in het bijzonder gedurende de afgelopen maanden. Wat techniek, schilder- en timmerwerk betreft, alsmede inrichting, aankleding en schoonmaak, zijn er honderden vrijwilligersuren gedraaid. Vrijwilligers die van 's morgens acht uur tot 's avonds elf uur in de weer zijn, vormen geen uitzondering maar regelmaat. Chapeau en nogmaals chapeau voor al die bereidwillige, enthousiaste mensen. Een bolwerk dat tegelijkertijd de belangrijkste spil is, nu sinds afgelopen vrijdag een daadwerkelijke aanpak en invulling moet worden gegeven aan een gezonde exploitatie van dit geweldig mooie gemeenschapshuis. Natuurlijk, burgemeester Annette Bronsvoort gebruikt in haar toespraak prachtige woorden met onder andere de zinsnede 'De grote maatschappelijke waarde van de vrijwilligers is niet in euro's uit te drukken!' Maar straks wanneer de feestvreugde is ingedamd en het gewone leven weer zijn gang gaat, moet er niet alleen sprake zijn van vrolijke reuring, maar ook van commercieel lucratieve reuring. Dit laatste zouden ook de woorden kunnen zijn van ondernemer Herman Mattelier, in 1387 stichter van het gasthuis in Groenlo. En tevens de man waarnaar 500 jaar later en dus in 1887 een straat is vernoemd: de Mattelijrstraat, heden ten dage Mattelierstraat met aan dezelfde straat weer eens 130 jaar later de vestiging van 'De Mattelier'.

Groenlo is en mag trots zijn op het gebouw met al haar uiterst moderne en professionele faciliteiten. Maar het gebouw is wel eigendom van de gemeente Oost Gelre en dus van alle bijna 30 duizend ingezetenen. Wat zal het de commerciële reuring in De Mattelier ten goede komen wanneer niet alleen Grollenaren, maar ook burgers uit Lichtenvoorde en ook uit de kleine kernen Lievelde, Vragender, Harreveld, Mariënvelde, Zieuwent en natuurlijk Zwolle op welke manier dan ook gebruik gaan maken van deze gemeentelijke voorziening. De Mattelier van en voor Groenlo? Nee dus. De Mattelier is van en voor geheel Oost Gelre!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant