EHBO aanwezig bij menwedstrijd. Foto: PR
EHBO aanwezig bij menwedstrijd. Foto: PR

Eerste Hulp Verlener (EHV) nieuwe naam bij EHBO

Algemeen

'Eigenlijk moet iedereen dit doen'

Door Karin Stronks

LICHTENVOORDE – EHBO vereniging Lichtenvoorde biedt al jarenlang verschillende cursussen aan voor schappelijke prijzen. Daarnaast staan vrijwilligers van de vereniging klaar als hulpverleners bij evenementen in Lichtenvoorde en de kerkdorpen. Kort geleden is de naam van de opleidingen veranderd, het is niet meer Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) maar Eerste Hulp Verlener (EHV). "Ook onze vereniging, die aangesloten is bij de nationale bond voor EHBO, gaat met de tijd mee", glimlacht Willy Engelbarts, voorzitter vereniging EHBO Lichtenvoorde. Hij voegt toe: "Eigenlijk zou iedereen deze opleiding moeten doen."

De opleiding EHV wordt zowel 's avonds als overdag aangeboden. Cursisten krijgen les van een gecertificeerde instructeur. Beginners krijgen tien lessen van twee uur, daarna doen ze examen voor het officiële EHV diploma. Er zijn ook aparte cursussen zoals EHV voor kinderen en reanimatie/AED bedienen. Penningmeester EHBO vereniging Lichtenvoorde Marcel van den Hoven vertelt: "Onze kader instructeur is Ben Arentsen, hij is bevoegd om les te geven, zowel voor beginners- als voor herhalingscursussen. Als je het EHV diploma op zak hebt kun je ook de AED bedienen. De lessen worden gegeven bij onze thuisbasis HCR Pillen 't Zwaantje."

Mensen kunnen bij het volgen van de EHV cursus lid worden van EHBO vereniging Lichtenvoorde, de contributie bedraagt 65,- euro per jaar. "Bij dit bedrag zijn de herhalingscursussen inbegrepen, wil je je EHV diploma geldig houden dan moet je elk jaar vier avonden deelnemen aan de herhalingscursus. Overigens is het zo dat ziektekostenverzekeraars de kosten van een opleiding of herhaling vergoeden, dat hangt af van je gekozen polis. De beginnerscursus kost bij ons 175,- euro. Als iemand zich twee keer per jaar beschikbaar stelt als EHV-er bij een evenement zijn de kosten 75,- euro voor de EHV cursus. We hebben twintig leden die twee keer per jaar ingezet worden bij een evenement. Dat is bijvoorbeeld het bloemencorso, intocht Sinterklaas, de hooilandrun of bij de sportdag voor basisscholen", legt Willy Engelbarts uit.

EHBO vereniging Lichtenvoorde bestaat momenteel uit 89 leden, elk jaar wordt een ledenvergadering uitgeschreven, het bestuur bestaat naast Willy en Marcel uit secretaris Yvonne Spieker, materiaalverzorger Johan Kuipers en Emile van Koot. De vereniging is opgericht op 13 oktober 1949 door Harm Vredegoor. Zowel Willy als Marcel praten met veel passie over 'hun' vereniging. "EHV is een basis wat eigenlijk iedereen moet kunnen vind ik. Als er iets gebeurt en je hebt geleerd wat je moet doen dan raak je niet zo gauw in paniek. Overigens is het zo dat je als Nederlandse burger altijd moet kijken of je kunt helpen bij een ongeval of calamiteit, dat is verplicht. En dan is een EHV diploma heel handig", vertelt Marcel.


www.ehbolichtenvoorde.nl

Leren reanimeren. Foto: PR
Hulpverleners ingezet bij hardloopwedstrijd. Foto: PR
EHV-ers staan/zitten paraat. Foto: PR
EHBO aanwezig bij Bloemencorso. Foto: PR
Leren reanimeren. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant