Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Oog in oog met Helga van Leur

Algemeen Columns

Oog in oog met
Helga van Leur

Een ontmoeting met een bekende Nederlander hoeft absoluut geen bijzondere dan wel unieke gebeurtenis te zijn. Eerlijk gezegd heb ik die beleving wel ervaren toen ik onlangs oog in oog kwam te staan met Helga van Leur en een en ander zeker toen deze 47-jarige populaire weervrouw mij alle gelegenheid bood om een babbeltje met haar te maken. Een zeer gedreven vakvrouw, die 20 jaar achtereen als RTL-vakidealist op het tv-scherm was te bewonderen en op 30 juni van dit jaar haar laatste weerjournaal presenteerde.

Tijdens ons gesprek leverde dezelfde Helga mij direct het bewijs de vrouw te zijn, zoals degene die al die keren via de tv bij mij binnen kwam. Een inlevende, warme en enthousiaste presentatrice, die het sensitief zijn oftewel het snel met gevoel ergens op kunnen reageren als kostbare eigenschap met zich meedraagt.

Bij het praten en in dit geval schrijven over Helga van Leur, getrouwd en moeder van drie kinderen, heb je het tegelijkertijd over het weer. Immers deze sympathieke meteoroloog was niet voor niets twee decennia achtereen de presentatrice van het weerbericht bij de nieuwsuitzendingen van RTL 4. Mede aangemoedigd door het gegeven dat zij in Nederland bij tv-kijkers erg geliefd en mateloos populair is, heeft zij een time-out genomen van slechts enkele dagen om vervolgens vanaf 5 juli van dit jaar weer te kiezen, zij het in beperkte mate, voor het tv-werk. In dit geval het wekelijks presenteren van de weerrubriek 'Wat een weer bij RTL late Night'.

De in Nederland op handen gedragen weervrouw heeft desalniettemin een andere weg gekozen door onder andere lezingen te gaan geven over de psychologie van klimaat en duurzaamheid. "Ik moet nog 20 jaar werken en daarom werd het tijd dat ik voor wat anders ging kiezen", vertrouwde zij mij tijdens ons onderonsje toe. "Wanneer ik het heb over klimaat en duurzaamheid, wil ik mij gaan toeleggen op de communicatie met betrekking tot deze beide aangelegenheden en in het bijzonder op het daarbij horende gedrag. Dit wil ik vooral in de praktijk brengen met het geven van lezingen, alsmede het schrijven van artikelen en columns. De bedoeling daarvan is niet alleen voor mijzelf, maar ook voor het in mijn onderwerpen geïnteresseerde publiek meer inspiratie op te doen. Ik kan immers niet alleen een groene, betaalbare en gezonde toekomst bewerkstelligen. Dat zullen wij toch echt met ons allen moeten doen."

Dat het presenteren één van haar sterkste eigenschappen is, bewees Helga even na ons praatje toen ik een lezing van haar mocht meemaken. Een lezing waarbij zij helemaal uit de verf kwam als een ware ambassadrice van duurzaamheid, weer en klimaat. In alle eerlijkheid moet ik bekennen dat ik mij in deze drie begrippen nog nooit echt overdreven heb verdiept. Maar Helga wist met haar boeiende manier van presenteren te bewerkstelligen dat niet alleen ik, maar alle overige aanwezigen aan haar lippen hingen. Zij wist ons er helemaal van te overtuigen dat wij in deze wereld niet alleen mensen, maar ook astronauten zijn. Astronauten waarbij voor ieder individu de volgende twee begrippen gelden: 'Vandaag heb je morgen in handen' en 'Gisteren was vandaag morgen'. Begrippen die onder andere slaan op het gegeven dat de wereld voortdurend verandert. En al de veranderingen in het wereldwijde klimaat hebben een grote invloed op de mensen die het klimaat nodig hebben om te kunnen leven. Echter als gevolg van een groeiende wereldbevolking en een groeiende welvaart wordt er op een gegeven moment een punt bereikt waarop de aarde ons niet meer voldoende kan geven. Wij verbruiken als mens nu al meer dan dat de aarde ons kan bieden. Maar staan wij er dientengevolge wel voldoende bij stil dat ook onze (achter-klein-) kinderen straks voldoende energie, voedsel, water en (schaarse) grondstoffen nodig hebben?

Met Helga van Leur ben ik het helemaal eens dat wij daar men ons het nodige aan kunnen en moeten doen. Een laatste tip van haar ter afsluiting: 'Wanneer iedereen in het klein begint in zijn of haar eigen leef- en woonomgeving, zijn wij al een heel eind op de goede weg!'

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant