KBO komt met realityfilm: Lucia de B.

Algemeen

LICHTENVOORDE - Op vrijdag 24 november om 14.00 uur draait in de 'Trefferbios' Lucia de B. Het is een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een verpleegkundige die onschuldig de gevangenis in gaat. nadat men haar de dood aanrekent van aan haar toevertrouwde patiëntjes van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag.

Lucia de Berk, in de Nederlandse media aangeduid als Lucia de B., werd in 2003 door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Nadat de zaak was heropend in 2008, kwam de rechter tot de conclusie dat de veroordeling een justitiële dwaling was. De Berk werd vrijgesproken in 2010. Het unieke aspect in de zaak de Berk is dat oorspronkelijk werd aangenomen dat er sprake was van meerdere misdrijven, terwijl uit de uiteindelijke uitspraak van het gerechtshof in Arnhem bleek dat er geen enkel misdrijf had plaatsgevonden. De justitiële dwaling sloeg niet op de persoon van de veroordeelde maar op de feiten die ten onrechte als moord dan wel poging tot moord gekwalificeerd waren. Lucia zelf heeft altijd aangegeven onschuldig veroordeeld te zijn. En er rijst in de loop van haar detentietijd steeds meer twijfel. Wetenschapsfilosoof Ton Derksen en zijn zus Metta de Noo voeren de strijd om haar vrij te krijgen. Onjuiste interpretatie van deskundigenverklaringen en tunnelvisie zouden ten grondslag liggen aan het fatale rechtsdoordeel. De strijd van die twee mensen leidde uiteindelijk tot rehabilitatie van een ten onrechte veroordeelde verpleegkundige.

Voorafgaand aan de film, in de pauze en na afloop is er gelegenheid tot het nuttigen van een drankje. De entree is gratis.

                

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant