Afbeelding

Column Oerend - Meer dan boeken

Opinie Columns

Zo'n vijftig jaar geleden was mijn opa voorzitter van de bibliotheek in Eibergen. Vanuit die functie haalde hij zelfs een keer de krant. In de Tubantia van 3 mei 1969 zei hij: 'Wij hadden eigenlijk de vlag uit moeten steken, want het is vandaag voor ons bestuur een blijde dag.' Mijn opa had inderdaad reden tot vreugde, want tweeënhalf jaar na opening van de openbare leeszaal in Eibergen kon het duizendste lid al worden ingeschreven. Het was de glorietijd van de bibliotheek.

Anno 2017 worden bibliotheken nog steeds druk bezocht. Maar anders dan vroeger komen we er niet meer alleen om boeken te lenen of kranten en tijdschriften te lezen. Het is een plek geworden waar je je op allerlei terreinen kunt ontwikkelen. Kijk maar eens op de website van de openbare bibliotheken in de Achterhoek. Zo waren er in de bieb van Aalten onlangs lezingen over de invloed van geboorten op ons leven en over Griekse goden en helden in de kunst, terwijl je bij de vestigingen in Montferland gratis online kunt oefenen voor het theorie-examen voor auto, bromfiets of motor. Ook bieden veel bibliotheken cursussen aan om de lees-, schrijf- en computervaardigheden van mensen te verbeteren. Op het platteland wordt de bieb regelmatig gecombineerd met andere sociaal-culturele functies; ze ontwikkelt zich tot een ontmoetingsplek voor inwoners. Neem de vestiging in Dinxperlo, waar elke woensdagochtend een handwerkcafé plaatsvindt.

In stadsbibliotheken kom je steeds vaker mensen tegen die aan de slag zijn achter hun laptop: scholieren die huiswerk maken of zzp'ers die een voorstel uitwerken. Ze zijn met hun eigen dingen bezig, maar vinden de aanwezigheid van anderen om zich heen prettig. Als ik iets moet schrijven, ga ik ook graag naar de bieb, bijvoorbeeld naar die in Enschede of Doetinchem – en niet slechts om 'samen alleen' te zijn. Het is me al vaak gebeurd dat ik naar een bepaald boek op zoek was, maar lopend langs de kasten een betere publicatie vond. De bibliotheek nodigt uit tot 'serendipiteit', een verschijnsel dat je zou kunnen omschrijven als het op zoek gaan naar een speld in de hooiberg, maar er met de boerendochter uit komen rollen. Die toevalstreffers zijn van groot belang voor creativiteit en innovatie. In de digitale wereld heb je die serendipiteit veel minder – daar wordt vrijwel niets aan het toeval overgelaten.

Als neutrale verblijfplaats waar iedereen welkom is vervult de bibliotheek een cruciale functie in onze steden en dorpen. Behalve boeken en andere media lenen kun je er jezelf ontwikkelen, mensen ontmoeten of juist ongestoord werken. Laten we daarom zuinig zijn op dit mooie instituut. In de voetsporen van mijn opa uit Eibergen zeg ik dan ook: 'De vlag uit voor de bibliotheek!'

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant