Columns

Frank Zand | Gleufbelijdenis

Gleufbelijdenis

Emté (allemaal hoofdletters is te opdringerig) had last van een kassapinstoring, zowel contactloos als in de gleuf ging het mis, geloof ik. Er ontstond al gauw een rare sfeer, lange rijen, mensen die hun boodschappen teruglegden (dat wel) en weer weggingen, zekerheden die wegvielen. Je voelde hoe ook in Oost Gelre in een mum van tijd een Calaisachtige vluchtelingenkampsfeer kan ontstaan.

Ik weet niet of die storing alleen bij die supermarkt was. Misschien ook wel bij de Plus, bij Albert Heijn, Jumbo en de Spar en bij de Duitse discounters. Die neem ik ook even mee in de Gleichschaltung, om alle namen genoemd te hebben; ik wil geen reclame of juist anti-reclame maken voor bepaalde ondernemers of franchisers.

Als er geen storing bij de kassa's of de pinautomaten is, wordt het geld in de supermarkten trouwens gemakkelijker uitgegeven dan bij collectes. De langsdedeurkomers (meestal langsdedeurkoomsters) hebben het moeilijk de laatste tijd. Niet alleen de collectanten trouwens: de energiebedrijfvergelijkers, Jehova's getuigen en lotenverkopers zullen het ook niet makkelijk hebben, want zij wekken in principe ergernis op. Heel jonge lotenverkopers kunnen nog wel aandoenlijk zijn, maar een voetbalverenigingslot van 10 euro is ook met een onschuldig kindergezichtje niet meer recht te breien. Veel te duur, veel te drempelig.
De collectanten hoeven het niet te hebben van kinderlachjes, die kunnen gewoon middelbaar en gemotiveerd zijn. En ik wil niet het lievelingsneefje van moeder Teresa uithangen, maar ik doe altijd wat in collectebussen. Ook al ben ik ook geërgerd als er aangebeld wordt en ik gestoord word, als ik net Family Dad ben of kijk, de column van Oerend Smart in de Elna lees of net een sparerib met de vingers eet.

Ik geef altijd wat omdat ik bang ben dat ik het anders zelf krijg: reuma, kanker, brandwonden, nierziekten of andere enge dingen waarvoor gecollecteerd wordt. Sociale en culturele goeie doelen vind ik wat minder overtuigend dan enge ontstekingen en tumoren, maar ook voor kunst of speelplekken voor kinderen douw ik meestal wel wat muntjes door de gleuf. Bovendien als het al donker is en je hebt geen licht bij de voordeur, dan klinken 5 munten van 10 cent misschien wel als 5 euro.

Je kunt trouwens - als er tenminste geen storing is - bij steeds meer collectegleuven pinnen. (Misschien moet ik deze niet doen. Ikookniet.)

Wij geven hier in het Randland sowieso gemiddeld meer dan daarginds in de Randstad. Dat geloof ik wel. Gemiddeld dan, hè. En deels door Achterhoekse studenten die de boel hier laten krimpen en daarginds niks aan collectanten geven.

Meer berichten