Foto: Theo Huijskes

Kerstboom op Markt in Groenlo valt om

Lustrumboom van Kegelclub UTO is geen lang leven beschoren

Door Theo Huijskes

GROENLO - De door Kegelclub UTO op de Markt in Groenlo geplaatste Kerstboom is vrijdagavond 8 december omgewaaid. Het voorval, waarbij gelukkig geen gewonden zijn gevallen, vond plaats amper tien seconden nadat Stadsprins Henk-Jan I en Stadsadjudant Maurice van carnavalsvereniging De Knunnekes de verlichting hadden ontstoken. De met de hevige sneeuwbuien gepaard gaande oostenwind is naar men aanneemt de veroorzaker van deze grote tegenvaller.

Namens de vriendenkegelclub UTO waren het de beide organisatoren, te weten Martin Geessinck en Michel Hoffman, die van de schrik bekomen een brede grijns niet konden onderdrukken. "Voorop gesteld, wij balen hier enorm van", reageert Martin Geessinck. "Maar het allerbelangrijkste is dat er geen ongelukken zijn gebeurd. De boom is precies de goede kant op opgevallen. Wanneer de andere kant het geval was geweest, hadden er misschien wel tien kinderen onder de boom gelegen." Michel Hoffman: "Ik schrok mij een ongeluk. Je moet er toch niet aan denken dat dit goedbedoelde spektakel, langzamerhand een traditie in onze binnenstad, een trieste afloop had gekregen."

Dit jaar is het voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat UTO de verlichte Kerstboom op de Grolse Markt verzorgt, beter gezegd schenkt aan de gemeenschap Groenlo. "Een lustrum boom", roepen Geessinck en Hoffman. "Daarbij komt nog eens dat carnavalsvereniging De Knunnekes met haar 55-jarig bestaan ook een jubileum viert en dat daarom het ontsteken van de verlichting niet alleen een officieel, maar ook een feestelijk tintje moest krijgen."

Daarom waren het de leden van UTO, die vrijdagmorgen om 8.30 uur reeds paraat waren om de boom aan te slepen en te plaatsen, zodat twaalf uur later de verlichtingsceremonie kon plaatsvinden. Conform de 55 verenigingsjaren van De Knunnekes werd er afgeteld van 55 naar 0, waarna Prins & Adjudant de sfeervolle verlichting ontstaken.

"En wat gebeurde er vervolgens? Nog geen tien seconden later werd het gehele gevaarte door de wind uit de grondput geblazen en lag het tegen de grond. Wat een teleurstelling, wat een domper, maar nogmaals wat heerlijk dat er niets ernstigs is gebeurd", vervolgen Martin en Michel hun relaas.

Terwijl buiten de omgevallen boom met man en macht alsmede met zwaar materieel wordt afgevoerd, wordt er binnen in het Huys van Frederik Hendrik onder het genot van een biertje al weer volop gelachen. Omringd door collega UTO-vrienden, geven Martin Geessinck en Michel Hoffman aan dat er zeker een nieuwe boom komt. "Dat zal één dezer dagen gebeuren, zeker weten", aldus Geessinck. Aangevuld door de weer in zijn eigen doen teruggekeerde Hoffman: "Weet je dat de boom uit trots is omgewaaid. En daarnaast kan ons niets kwalijk worden genomen. Immers wij kunnen er als organisatie ook niets aan doen dat hoge bomen nu eenmaal veel wind vangen!"

Maar UTO zou UTO niet zijn wanneer deze vervelende gebeurtenis niet snel uit de wereld zou zijn geholpen. Want wat gebeurde er vervolgens? Ondanks het barslechte weer stond er binnen 24 uur al weer een sieraad van een nieuwe, tevens verlichte Kerstboom op de Markt in Groenlo. De leden van de vriendenkegelclub, gehuisvest op het sportpark Den Elshof in Groenlo, hebben met man en macht alles in het werk gesteld om dit te kunnen bewerkstelligen.

Reactie van Martin Geessinck en Michel Hoffman: "Wij houden van een geintje en een stuk plezier, maar tegelijkertijd komen wij onze verplichtingen na. Beloofd is beloofd en daarom kunnen velen, waaronder de gemeenschap Groenlo en anderen, de komende weken genieten van de Kerstboom 2017.
 

Meer berichten