Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

De Libero | Winterstop in de voetballerij

Algemeen Columns

Winterstop in de voetballerij

Ik kreeg een mailtje van een lezer van deze rubriek, tevens een groot aanhanger van de voetbalsport. Iemand die op de vrijdag- of zaterdagavond bij voorkeur op De Vijverberg in Doetinchem of in de Grolsch Veste in Enschede vertoeft. Om aldaar de prestaties van respectievelijk De Graafschap en FC Twente van dichtbij te bewonderen, waarna hij er vervolgens voor kiest om op de zondag bij zijn eigen amateurclub aan de lijn te staan. Hij liet mij weten niets te hebben met de dames Eva Jinek en Helga van Leur en al helemaal niets met de politiek in het algemeen en met de beide 'Jerry's' in het bijzonder, zoals hij ze omschrijft. Daarmee doelende op ene Jerry van der Meulen en ene Thierry Baudet. Voor hem deze keer weer de voetballerij.

De winterstop in het voetbalseizoen 2017-2018 is bij de amateurs ingegaan en in het betaalde voetbal aanstaande. Voor velen, en zeker de inmiddels ontelbare analytici in dit land, is de winterstop een moment voor het opmaken van een tussentijdse balans. Wanneer ik er even over nadenk om daar ook een poging toe te doen, komt het plotseling bij mij op dat wij met ons allen toch echt een bekrompen en kortzichtig voetballandje vormen. 'Pardon Libero, wat ben je nu aan het opschrijven', zult u beste lezers ongetwijfeld denken. Dat zal ik u uitleggen. Op het gebied van voetbal is het in dit land namelijk alles of niets. Want gaat het zoals op dit moment een keer iets minder en kwalificeren wij ons niet voor het WK van 2018 in Rusland, dan deugt er plotseling ook niets meer van ons voetballand.

Natuurlijk, circa zes jaar nadat Nederland op de FIFA-wereldranglijst de nummer één was, is er hier nu sprake van een bepaalde crisis. Maar een keer nummer één zijn, is natuurlijk niet meer dan een uitschieter. Zo moet je het toch zien wanneer je als een land met 17 miljoen inwoners wilt winnen van landen als Spanje (49 miljoen), Frankrijk (69 miljoen) en Duitsland (81 miljoen inwoners), om het nog maar niet te hebben over de voetballanden Rusland (met 144 miljoen) en Brazilië (met 207 miljoen inwoners). Bovendien kunnen wij in Nederland blijkbaar niet omgaan met een bepaalde 'plotselinge' status op wereldniveau, waardoor in dit geval het aspect gemakzucht alle gelegenheid krijgt om in onze voetbalcultuur te sluipen. Allemaal waar natuurlijk, wat ik opschrijf. En daarom ben ik het totaal oneens met de zichzelf voetbaldeskundigen noemende profeten, die vinden dat het Nederlandse voetbal is verworden tot een apenrots van uiterlijke schijn. Ik ben er helemaal van overtuigd dat hier nog steeds heel behoorlijke voetballers rondlopen. Wanneer u hierop reageert met de opmerking dat op dit moment wel de echte topkwaliteit, en dat vooral in creatief opzicht ontbreekt, geef ik u gelijk. Maar ook met de huidige lichting aanstormend talent (Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Jeremiah St. Juste, Justin Hoogma, Riechedly Bazoer, Donny van de Beek, Justin Kluivert en anderen) gaan wij ons als land heus wel weer plaatsen voor een EK- en WK-voetbal, waarbij ik een podiumplaats wel blijf zien als een incidentele uitschieter.

En tenslotte dicht bij huis ons eigen amateurvoetbal. Met Longa '30 en RKZVC zorgt Oost Gelre voor een spannend en sensationeel verloop in de eerste klas van het amateurvoetbal in het district Oost. Maar heren in Lichtenvoorde en Zieuwent pas op, want wanneer twee honden vechten om een been, loopt de derde (Rohda Raalte) ermee heen! Veegde dorpsclub RKZVC op zaterdag 14 oktober met een galavoorstelling, en dat met name in de tweede helft van deze derby, het grote Longa '30 met een 5-0 overwinning van de mat, het verschil tussen beide rivalen op de ranglijst is bij het ingaan van de winterstop maar liefst zes punten in het voordeel van Longa '30. Maar ondanks dat zie ik nog een verrassende ontknoping in de tweede helft van de competitie tegemoet. De equipe van voetbalmaestro Laurens Knippenborg heeft er zelfs een buitenlands tripje voor over om dat te kunnen bewerkstelligen. En trainingskamp in het Spaanse Malaga voor de Söwwentse brigade!

Iedereen gezellige Kerstdagen toegewenst!


Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant