Oud-burgemeester Henk Heijman van de gemeente Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes
Oud-burgemeester Henk Heijman van de gemeente Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes

Hoogleraar berispt om onderzoek naar declaratiegedrag Heijman

Algemeen

OOST GELRE - Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer is door het College van beroep voor het bedrijfsleven vanwege een ondeugdelijk onderzoek naar de handel en wandel van Henk Heijman, oud burgemeester van de gemeente Oost Gelre. Genoemd college heeft het hoger beroep van een tweetal plaatselijke politieke partijen in de gemeente Bussum, te weten Hart voor BNM en Gooise Ouderen Partij, gegrond verklaard. Daarbij wordt geconcludeerd dat de conclusies van Pheijffer over de rechtmatigheid van de declaraties van Heijman deugdelijke grondslag ontberen.

Door Theo Huijskes

Met ingang van 1 juli 2013 werd Heijman geïnstalleerd als burgemeester van de Noord-Hollandse gemeente Bussum om daar op 18 mei 2015, enkele dagen voor zijn 65ste verjaardag de functie tijdelijk neer te leggen. Daaraan ten grondslag lag dat Heijman als burgemeester van de gemeente in Het Gooi onkosten en reiskosten declareerde vanwege een woning in Oost Gelre. Dit bleek echter om een huurhuis te gaan dat hij bovendien had onderverhuurd. Na op 11 juni 2015 zijn ontslag te hebben ingediend, bracht onderzoeker Marcel Pheijffer enkele weken later Commissaris van de Koning Jan Remkes van de provincie Noord-Holland verslag uit, waarbij Heijman grotendeels werd vrijgepleit. Dit laatste viel bij de beide hiervoor genoemde plaatselijke politieke partijen in Bussum totaal verkeerd, waarop een tuchtklacht werd ingediend bij de Accountantskamer van deze partijen. Daarnaast was het in oktober 2015 dat de SP-fractie van de provincie Noord-Holland naar aanleiding van voornoemde tuchtklacht vragen indiende bij het provinciaal bestuur. Onder andere de vraag waarom een dergelijk onderzoek maar liefst 50.000 euro moet kosten en waarom ten behoeve van het onderzoek de declaratiebronnen niet waren onderzocht.

'Rapport kan de prullenbak in'
Daar waar de gemeente Oost Gelre reeds in een eerder stadium en ook na deze recente publicaties laat weten dat de zaak Heijman is afgesloten, heeft een en ander in Bussum dat stadium bij lange na nog niet bereikt. Woordvoerders van de beide partijen Hart voor BNM en Gooise Ouderen Partij laten weten dat de uitspraak in hoger beroep bevestigt dat accountant Pheiffer een ondeugdelijk onderzoek heeft gedaan, hetgeen als een bevestiging moet worden gezien van het feit dat Heijman onrechtmatig tienduizenden euro's heeft gedeclareerd. "Het College heeft geoordeeld dat Pheijffer heeft gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid. Ondanks dat het rapport duizenden euro's heeft gekost, kan het dientengevolge de prullenbak in", aldus beide partijen, die in deze veel moeite hebben met de houding van CvdK Jan Remkes, die Heijman altijd de hand boven het hoofd heeft gehouden en zonder overleg met de Provinciale Staten van Noord-Holland opdracht heeft gegeven voor een onderzoek waaraan een prijskaartje hangt van 50.000 euro.

Methodische fouten
Desgevraagd laat Henk Heijman weten dat hij niet goed weet waar hij op moet reageren. "Het gaat hier om de werkwijze van Marcel Pheiffer en ik vind het heel vervelend voor hem hoe het allemaal heeft uitgepakt. Hij is op zijn terrein een grote in dit land en is dientengevolge bij tal van zware onderzoeken betrokken geweest. Maar vergeet niet, dat hij naast het zijn van een expert ook maar een gewoon mens is. En mensen die werken, maken fouten. Alhoewel dat in dit geval gaat om methodische fouten, zoals het hanteren van begrippen zonder die voldoende toe te lichten. Wat de methodiek betreft heeft hij dus een behoorlijke tik moeten incasseren. Een en ander doet niets af aan de inhoud van het rapport. Voor mij blijft er na afhandeling van dit hoger beroep derhalve dezelfde conclusie staan: ik heb niet onrechtmatig gehandeld. Ik ben hier en daar hooguit iets te slordig te werk gegaan."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant