Afbeelding

Frank Zand | 13 jaar een paar

Algemeen Columns

Over een paar dagen is het alweer dertien (!) jaar geleden dat Lichtenvoorde en Groenlo in het herindelingshuwelijk traden met meeneming van een stukje van de voormalige gemeentes Ruurlo en Eibergen, een deel van Mariënvelde en geheel (geheel!) Zwolle (Gelderland). Om een bekende Nederpophit te citeren: er is in die tijd veel bereikt.

Slechte zaak trouwens dat dat wanstaltige nummer is gestegen in de Top 2000. Ik heb er nog zo voor gewaarschuwd een tijd geleden. Maar dat terzijde.

Er zijn in de gemeentelijke politiek schermutselingen gaande over al dan niet verdergaande regionale samenwerking met andere Achterhoekse gemeenten. Niet met de gemeenten trouwens die wel ten oosten van de grote rivieren liggen, maar schijnbaar toch niet echt Achterhoeks zijn, zoals Doesburg en Zutphen.

De partijen die voor verdere samenwerking zijn hebben het beste met Oost Gelre voor en de partijen die ertegen zijn hebben ook het beste met Oost Gelre voor. Verwarrend. Die laatste zijn bang dat die samenwerking een opstapje is naar een nog grotere gemeente met een gemeentehuis in Doetinchem ofzo. Het voordeel zou dan wel zijn dat Oost Gelre en Groot-Beltrum - het lezersgebied van Elna en Groenlose Gids - helemaal in één gemeente zou komen te liggen.

En de volgende stap is volgens sommige boze politieke tongen zelfs een supergemeente die tegelijk provincie is, en dan moet je naar Arnhem voor je rijbewijs enzo.

En ga zo maar door, via Amsterdam en Brussel, tot de hele wereld een grote gemeente is. Met als het aan God ligt - ik had hem nog op de SMS, hij is geen apper - Jeruzalem als hoofdstad.

En dan staat er nergens meer een muur en hoeft ook niemand er meer een slijmerig fout nummer over te maken. Lijkt me een goed voornemen.

Maar ik draaf door, dat had ik afgelopen jaar al een paar keer eerder. Dat moet ik minder gaan doen, lijkt me een nog beter voornemen.

Terug naar het 13-jarige bestaan van de gemeente Oost Gelre. Iedereen is er volgens mij wel aan gewend, al kan nog steeds niemand uit zijn hoofd de gemeentelijke vlag natekenen.

En het gaat goed in onze gemeente en met onze levens. Als het gemeentehuis op slot gaat bij wat sneeuw en als iemand zich dan daar weer serieus over op gaat winden, dan gaat het goed.

Ik zie u hopelijk op de nieuwjaarsreceptie van Oost Gelre, in het oudste gebouw van de gemeente, de Oude Calixtus in Groenlo. Daar hadden ze de horecabestemming in tegenstelling tot De Mattelier wel in orde; ze hebben er natuurlijk ook al zo'n 700 jaar ervaring in het schenken van alcoholisch bloed.

We houden de vinger aan de pols in 2018, en om die vinger te beschermen zijn we zuinig met vuurwerk! Het beste voornemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant