Van links af Hans Winters, Els Grevers, Hans Hinkamp, Kees van de Beek en Alfons Liesker. Foto: Lydia ter Welle
Van links af Hans Winters, Els Grevers, Hans Hinkamp, Kees van de Beek en Alfons Liesker. Foto: Lydia ter Welle

Passion Lichtenvoorde 2018 krijgt nieuwe elementen

Algemeen

LICHTENVOORDE – De Stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij is de organiserende stichting achter de Passion Lichtenvoorde, die op dinsdag 27 maart, voor de tweede keer onder de paraplu van de stichting, zijn derde editie beleeft. Tijd voor een gesprek met de mensen achter deze stichting.

Door Lydia ter Welle

Het bestuur van de Stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij wordt gevormd door vijf mensen, die allemaal op persoonlijke titel zitting hebben in dit bestuur. Els Grevers is voorzitter. Secretaris is Alfons Liesker, het penningmeesterschap ligt in handen van Kees van de Beek. Het bestuur wordt gecompleteerd met Hans Hinkamp en Hans Winters, allebei algemeen bestuurslid. De stichting stelt zich ten doel dat mensen samengebracht worden rondom het Verhaal van Pasen en geraakt worden door de eigentijdse manier van uitvoeren. Daarnaast is het een gelegenheid waarbij de verschillende kerken en de school Marianum zich ook op een laagdrempelige en eigentijdse manier presenteren.

Winters: "Maar de doelstelling van de stichting is breed vormgegeven, dus er zouden ook andere activiteiten bij kunnen komen. En we richten ons op iedereen, zonder aanzien des persoons, zonder onderscheid te maken vanwege wat dan ook." Hinkamp vult aan: "We zoeken de verbinding met elkaar. We hopen dat mensen uit de verhalen en de voorstelling een stukje kracht kunnen putten, en dat óók wie in de sores zit, ergens een lichtpuntje ziet en een steuntje in de rug voelt, omdat we samen omzien naar elkaar."

In de Passion wordt het bij iedereen – kerkelijk of niet – bekende Bijbelse verhaal over de laatste dagen van het leven van Jezus uitgebeeld, waarbij verdriet en lijden voorbij komen, maar ook het weer opkrabbelen na verdriet en strijd, met steun van elkaar. In de Passion Lichtenvoorde gebeurt dat met allemaal vrijwilligers, wel zo'n 150 in totaal. Koor, muzikanten, toneelspelers, mensen van de grime, dragers van het kruis, maar ook de mensen van licht, geluid en in andere ondersteunende functies komen uit de samenleving. Belangrijk daarbij is de medewerking van scholen: zo levert Marianum een belangrijke bijdrage als locatie maar ook in de vorm van leerlingen die meedoen als muzikanten en zangers. Ook een basisschool levert leerlingen die meespelen in het geheel.

In 2016 werd voor het eerst een Passion georganiseerd in Lichtenvoorde. "Maar meteen al vonden we toen, dat we niet moesten kiezen voor bijvoorbeeld de Bonifatiuskerk als plaats van handeling. Niet omdat dat geen mooie, toegankelijke en geschikte plek is, maar omdat we op geen enkele manier een drempel wilden oproepen", zegt Hans Hinkamp. Door te kiezen voor een start op een openbare plek als de Markt, gevolgd door een route naar Marianum waar het laatste deel van de voorstelling wordt uitgevoerd, wordt daaraan voldaan. "Marianum is bij uitstek een plek waar het niet uitmaakt welke geloofsovertuiging je – al dan niet – hebt. En ook de start op de Markt maakt het voor mensen mogelijk om redelijk 'anoniem' aan te sluiten en mee te beleven. Bezoekers met een toegangskaart kunnen de voorstelling volgen in de aula van Marianum, en buiten op het schoolplein kan de uitvoering gevolgd worden op een videowall", vult Els Grevers aan. Na de eerste Passion werd besloten het geheel onder te brengen in een stichting, om de continuïteit te waarborgen.

De eerste Passion begon als een soort vertelling, gelardeerd met muziek en zang, waarin toneelspelers het geheel ondersteunden met hun spel. "Maar al snel kwamen medewerkenden met ideetjes om het geheel nog sterker te maken. Die inbreng, van iedereen, is vanaf het begin heel belangrijk geweest. En dat is nog steeds zo. Want vanaf het begin hebben we gezegd, dat elke volgende uitvoering van de Passion iets nieuws moet brengen. En dat lukt, door telkens nieuwe 'hoofdrolspelers' te vragen die meedenken over de teksten, door muzikanten en zangers te laten meedenken over de keuze van telkens andere verrassende muziek en songs", zegt Hans Hinkamp, die het basisverhaal schrijft, waarmee men aan de slag gaat.
Een rol daarin spelen regisseurs Ben Donderwinkel en Sjaak Welboren, maar ook Peter Krabbenborg, muziekdocent op Marianum. "Zij overleggen met spelers, zangers en muzikanten, en daaruit komen suggesties naar voren. Wanneer we het erover eens zijn dat iets een goede toevoeging of wijziging is, en als het haalbaar is, nemen we de suggesties mee in het verhaal. Zo krijgt alles vorm dankzij gezamenlijke inspanningen, en daarmee betekent het dat er ook komende Passion weer veel nieuws te zien en te horen zal zijn", zegt Hinkamp. Het enige dat de organisatoren er tot dusver over kwijt willen, is dat de komende Passion er één is met persoonlijke verhalen en verrassende muziek en effecten.

In de tijd tot aan de Passion, op dinsdag 27 maart, wordt via deze krant telkens een nieuw facet van de Passion belicht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant