Amnesty schrijft voor slachtoffers paramilitairen in Colombia

Algemeen

AALTEN/OOST GELRE - Amnesty Aalten/ Oost Gelre zet zich in voor bescherming van inheemse gemeenschappen. Paramilitairen vermoordden recent in het noordwesten van Colombia (Chocó) twee leiders van afro-Colombiaanse gemeenschappen. De inheemse gemeenschappen zijn al jaren verwikkeld in een strijd over landrechten.

In de jaren negentig vluchtten veel inwoners uit het gebied in Chocó vanwege het gewapende conflict. In 2006 werd de eerste van in totaal 13 humanitaire zones in het gebied opgericht. Dit betekent dat de gemeenschappen die er wonen geen deel willen uitmaken van het conflict. De inwoners van de zones proberen nu gezamenlijk hun landrechten terug te krijgen. Ondanks rechterlijke uitspraken heeft de overheid hun land nog niet teruggegeven. De moord op leiders Mario Castaño Bravo en Hernán Bedoya in november en december is een duidelijke poging om dit proces te dwarsbomen.
Sinds 2015 rukken de paramilitairen weer op naar het gebied. De inwoners worden bedreigd en een aantal is al vermoord. De twee onlangs vermoorde leiders kregen bescherming van de overheid. Ze kregen een kogelvrij vest en een mobiele telefoon. Hun moord laat zien dat de bescherming bij lange na niet voldoende is.
Door middel van briefacties roept Amnesty de autoriteiten op de inwoners van de humanitaire zones in Chocó te beschermen. Met één handtekening kan iemand al bijdragen aan een eerlijkere wereld. Amnesty vraagt daarom om een handtekening te zetten onder de petitie die ligt in de wereldwinkel en de bibliotheek in Aalten, of door schrijfabonnee te worden.
Informatie: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant