Een kip als bedankje voor de geschonken schoolmaterialen en het maandverband voor alle meiden op de Lwala Meisjesschool. Foto: Eigen foto
Een kip als bedankje voor de geschonken schoolmaterialen en het maandverband voor alle meiden op de Lwala Meisjesschool. Foto: Eigen foto

Lichtenvoordse Stichting Chica biedt fundamentele hulp in Oeganda

Algemeen

Leon Jacobs: 'Wij zijn een schakel in een ketting'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Al tien jaar zet Stichting Chica zich in voor ontwikkelingsprojecten in Oeganda, waarbij de focus ligt op rechtstreeks contact met de lokale community, een goed netwerk en de juiste samenwerking. Hierdoor krijgen zij daar fundamentele veranderingen in de samenleving voor elkaar. Zo hebben ze onder andere de Unity Nursery and Primary School opgericht waarbij ze mee meegroeien met de aanwas van nieuwe kinderen. Ze zijn begonnen met het bouwen van een gebouw voor een kleuterklas en elk jaar dat de school groeit wordt er een nieuw lokaal bij gebouwd. Daarvoor maken ze gebruik van lokale ondernemers en lokale materialen. Zo ontstaat er een olievlek die zich steeds meer uitbreidt. Leon Jacobs, voorzitter, ziet dit niet als een druppel op een gloeiende plaat: "Wij zijn een schakel in een ketting. Samen maken we met de juiste samenwerking een stevige ketting die goed werkt."

Ontstaan
"Het idee vatte kiem in 2005 en 2006 toen ik vrijwilligerswerk deed in Kroatië en Italië. In die jaren deed ik ervaring op in het geven van hulp aan mensen die dat echt nodig hebben en dat beviel mij goed. Ik kwam in contact met Monica Stoltenborg en zij wilde wel samen met mij een eigen stichting opzetten. Zij had in Oeganda contacten met Chris, een lokale bewoner, en zo kwam het balletje aan het rollen. In 2008 richtten we Stichting Chica op," vertelt Leon. Hij vervolgt: "De eerste vijf jaar zamelden we geld in met schminken, het verkopen van spulletjes op evenementen en het werven van fondsen. In 2013 zijn we voor het eerst naar Oeganda gegaan om in gesprek te gaan met de bevolking. Sindsdien gaan we elk jaar een paar weken in november. We werken daar samen met 'Call to care Uganda', een stichting uit Amerika en 'Stichting Projecten Soroti' uit Rheden. We zijn betrokken bij drie scholen en we houden het bij deze drie projecten. Het is de bedoeling dat de scholen zelfvoorzienend worden en in hun eigen onderhoud leren te voorzien. Op het moment zijn we bezig met het opzetten van een boomkwekerij bij een van de scholen."

Maandverband
Een goed voorbeeld voor het teweegbrengen van fundamentele veranderingen is het geven van maandverband aan meisjes die naar school moeten gaan. Als deze meisjes geen maandverband krijgen, kunnen ze niet naar school en staat hun ontwikkeling en daarmee die van de gemeenschap stil. Het gaat hierbij om een setje van vier katoenen lappen. Drie roze voor overdag en een blauwe voor de nacht. Deze worden met de hand gewassen. Voor de vervaardiging van dit maandverband worden lokale naaiateliers gebruikt waar lokale huisvrouwen werken. Het bedrijf wat deze producten maakt is Afripads en doneert soms ook maandverband aan de projecten van Stichting Chica.

Levenswerk
Leon: "Ik heb het hele jaar door contact met de mensen in Oeganda. We leven met elkaar mee. Zij zijn inmiddels vrienden van mij geworden. Zij zijn dankbaar voor onze hulp en als we naar huis gaan krijgen we ook altijd een levende kip mee. Dat is in die cultuur een gebruik. Omdat wij die kippen moeilijk kunnen meenemen in het vliegtuig geven we die weer door aan mensen daar die wel een extraatje kunnen gebruiken. Zo geven we bijvoorbeeld vaak een blinde man een pakketje met nuttige spullen en dus een kip.

Over Chica zegt Leon tot slot: "Ik zie het als mijn levenswerk. Ik heb heel wat opgebouwd in Oeganda en ga er in de toekomst zeker mee verder. Ik kan de mensen daar niet meer in de steek laten, ik wil er voor de kinderen zijn. Als ik uit het vliegtuig stap voel ik mij er gelijk thuis. Ik houd van de kleur en geur van het land."

Vrijwilligers
Stichting Chica kan altijd vrijwilligers gebruiken en is ook op zoek naar mensen voor het bestuur. Bij interesse graag een mail naar: leon@stichtingchica.org.


www.stichingchica.nl

Sportmaterialen worden uitgeprobeerd op de Lwala Meisjesschool. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant