Afbeelding

Frank Zand | Drie dagen op een rij

Algemeen Columns

Drie dagen op een rij

Blauwe maandag is weer geweest. Over minder dan een maand is het alweer Valentijnsdag. Ik begin langzaam in iemand anders te veranderen richting carnaval en ik heb zin in het sportcarnaval van de Olympische Winterspelen. Ik ben benieuwd of die paar sporters uit de terreurstaat Noord-Korea worden afgevaardigd naar het vrolijke, vrije Zuid-Korea.

Afwachten of Sven Kramer eindelijk wel goud wint op de 10 kilometer. Dit is zijn laatste kans. Daarna kan-ie columns gaan schrijven in een sportkatern.

Zijn verjaardag zal nooit een vrije dag worden voor alle Nederlanders, hoe het ook uitpakt. Net zomin als de verjaardag van Anouk, al had ze het Songfestival toen wel gewonnen. Blauwe maandag en Valentijnsdag worden ook geen vrije dagen.

Een bierbrouwer - van een niet zo lekker maar wel goedkoop biertje - is een petitieactie gestart om om Carnaval tot nationale feestdag(en) te maken.

Maar ik besefte, tijdens een wel lekker maar niet goedkoop biertje: niet alleen de Rosenmontag en de Anderebloemendinsdag moeten vrij, ook Aswoensdag oftewel de kater- en haringwoensdag. Dat is ook veiliger voor het verkeer. Anders gaan mensen onder invloed van restalcohol autorijden.

Of het nationale feestdagen moeten worden? Mmm ... wat moeten ze er in Staphorst mee? Daar moeten ze de haringen vangen, het happen doen wij hier wel.

In heel Oost Gelre moeten die drie dagen op een rij wel gewoon vrij. En ook in alle gemeenten waar mensen uit Oost Gelre voor hun werk naar toe forensen. Oost Gelre is inclusief de carnavalsluwe hoofdkern Lichtenvoorde. Zij kunnen dan aanschuiven in de carnavalsvestingstad of in een van de carnavalsvierende kerkdorpen. Ook in de gemeente Berkelland moet iedereen met carnaval collectief vrij zijn, als is het maar voor onze lezers in Beltrum en Voor-Beltrum.

En ik heb het over echte vrije dagen, je moet met carnaval niet hoeven te snipperen. Ja, confetti, maar geen dagen.

Mocht dat economisch onverantwoord zijn, al die extra vrije dagen, dan kan Tweede Pinksterdag wat mij betreft wel verdwijnen. Je kunt ook op andere dagen naar de meubelboulevard.

Rekenen, rekenen. En die andere twee extra dagen? Die kunnen mensen opvangen door de werkdagen wat harder te werken, ongeveer 1% harder en het is opgelost.

Godsamme, wat is economie toch een makkelijk vak. Veel makkelijker dan zingen of schaatsen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant