Melanie Garstenveld:
Melanie Garstenveld: "Je geaardheid kan wel anders zijn, maar liefde is liefde. Dat is wat ik wil vertellen!" Foto: Karin Stronks

Melanie heeft een missie: 'Niemand meer uit de kast!'

Algemeen

Vragenderse lanceert platform 'Goed Geaard' om ervaringen te delen

Door Karin Stronks

VRAGENDER – De dertigjarige Melanie Garstenveld heeft nog geen week geleden de Facebookpagina 'Goed Geaard' gelanceerd. De pagina sloeg gelijk aan, vier dagen later was 'Goed Geaard' al honderden keren geliked, gedeeld en de reacties stromen nog altijd binnen. "Ja, echt fantastisch dat de Facebookpagina zo goed is ontvangen! Blijkbaar heb ik een boel mensen geraakt met mijn missie: ervoor zorgen dat niemand meer uit de kast hoeft te komen", vertelt Melanie Garstenveld enthousiast.

De intro van Facebookpagina 'Goed Geaard' luidt als volgt: "Ik ben Melanie Garstenveld, 30 jaar, kom uit Vragender én ik heb een vriendin. Niet zo maar eentje! Ze is echt mijn vriendin, mijn schatje, wij doen het met elkaar! Zo, het ijs is gebroken." Op een positieve manier maakt Melanie vervolgens haar missie bekend op de Facebookpagina. Ze legt uit: "Het is eigenlijk zo simpel: hoe je geaardheid ook is, het is oké, je bent goed zoals je bent. Dat geldt niet alleen voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) maar voor iedereen. Dát is mijn missie. Blijkbaar denken heel veel mensen er hetzelfde over, gezien de overweldigende reacties op de Facebookpagina Goed Geaard!"

Bruggen slaan, verbinden, daar gaat de missie van Melanie over. Ze zegt: "Mensen die zich niet hetero voelen, kunnen lang worstelen met zichzelf voordat ze uit de kast komen. Dat moet anders! Wat ik met Goed Geaard wil is handvatten bieden aan de doelgroep LHBT maar zeker ook aan hun ouders, broers, zussen, familie, vrienden. Door op de Facebookpagina ervaringsverhalen te delen van mensen met seksuele diversen hoop ik dat we ons nog meer kunnen verplaatsen in elkaar, daarom heb ik vandaag een oproep op de Facebookpagina geplaatst: Vertel je verhaal! Niet alleen de LHBT-groep zelf maar ook hun naasten kunnen hun verhaal delen!"
Melanie was 26 jaar toen ze 'uit de kast' kwam. Ze legt uit: "Ja best laat, maar ik heb lang getwijfeld. Weet je, mijn vriendinnen gingen 'achter de jongens aan' en ik deed gewoon mee. Bij mij duurde een relatie met een jongen echter nooit lang. Het was best gezellig en zo maar het gevoel was er niet. Ook had ik toen zoiets van 'wat ben ik dan? Lesbisch? Biseksueel?' Nu, vier jaar nadat ik 'uit de kast' ben gekomen ben ik zo blij, het is zo iets moois als je gewoon jezelf kunt zijn en je hart volgt. Dat gun ik iedereen! Ik heb lang over mijn missie nagedacht: hoe breng ik het naar buiten, hoe ga ik beginnen? Weetje wat het is, je geaardheid kan wel anders zijn, maar liefde is liefde. Dát is wat ik wil vertellen, wil delen!"

Volgens een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2012 zegt zo'n achttien procent van de vrouwen (ook) seksueel aangetrokken te zijn tot vrouwen. Van de mannen zegt dertien procent zich (ook) seksueel aangetrokken te voelen tot mannen. Zo'n vier procent van de mannen noemt zich homo en drie procent van de mannen noemt zich biseksueel (bi). Ongeveer drie procent van de vrouwen noemt zich lesbisch en drie procent noemt zich bi.

Melanie: "Dat betekent dat iedereen in zijn of haar omgeving ermee te maken heeft en het kan dus zomaar dat bijvoorbeeld jouw buurvrouw, klasgenoot, tante, neef of misschien jij zelf worstelt met zijn of haar geaardheid en niet volledig zichzelf kan zijn. Laten we er open over zijn!" Ze vervolgt: "Mijn bedoeling met mijn missie is om in de Achterhoek meer handvatten te bieden voor LHBT en hun naaste omgeving. Mijn advies is: praat erover! Aan de keukentafel, op je werk, bij de sportclub. Maak geaardheid bespreekbaar! Als je je hart volgt kun je het gelukkigst zijn!"


melaniegarstenveld@gmail.com
Facebook: samengoedgeaard

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant