advertorial

Branche houdt grootschalige inruilactie houtkachels

REGIO - In Nederlandse woningen staan meer dan 1 miljoen houtgestookte (open)haarden waarvan 50% gemiddeld ouder is dan 20 jaar en daarmee dringend aan vervanging toe. De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) pleit al jaren voor aanvullende beleidsmaatregelen om oude vervuilende houtkachels te vervangen door nieuwe die voldoen aan de strengste eisen op het gebied van fijnstof uitstoot. Dergelijke maatregelen blijven vooralsnog uit en daarom start de NHK in januari een landelijke inruilactie waarbij je tot € 350,- inruilpremie ontvangt voor je oude (open)haard.

Strengere milieucriteria van 2022 al in 2018 realiseerbaar
In 2022 wordt de EcoDesign regeling voor toestellen met vaste brandstoffen van kracht, die ervoor gaat zorgen dat houtgestookte toestellen aan strengere kwaliteits- en emissie-eisen voldoen. EcoDesign is een EU-regelgeving, erop gericht te zorgen dat fabrikanten al bij het ontwerp van een product rekening houden met de impact op het milieu gedurende de hele levensduur. Per 1 januari 2022 moeten alle nieuw verkochte houtgestookte toestellen in Europa aan deze milieucriteria voldoen.
"De Nederlandse fabrikanten ontwikkelen al jaren conform deze richtlijnen, dus waarom wachten tot 2022 wat in 2018 al realiseerbaar is?" aldus Gert Kooij, woordvoerder van de NHK.

50% minder fijnstof uitstoot
Nieuwe generatie hout- en pelletkachels scoren qua emissie veel beter dan oude kachels en open haarden. Een nieuwe kachel stoot tot 50% minder fijnstof uit dan een verouderde kachel. En in vergelijking met een open haard zelfs honderden procenten. Daarnaast verbranden moderne kachels hout op een veel hogere temperatuur waardoor het hout volledig verbrandt. Het rendement ligt daardoor hoger en de schoorsteen rookt bij goed stookgedrag nauwelijks. In Nederland zijn er nog steeds ca. 500.000 verouderde (open)haarden.
"Een bestaande (open)haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen. Daarvoor zijn zeer goede oplossingen beschikbaar. Het rendement gaat dan van 15-20% naar 75-85%,'' zegt Kooij.

Tijdelijk € 350,- inruilpremie en stookcursus
De inruilactie is een initiatief van de NHK en geldt voor inruil tegen een houthaard of kachel met minimaal een A-label of een gashaard met minimaal C-label. De consument wordt daarbij volledig ontzorgd doordat de NHK zorgdraagt voor verantwoorde inname en recycling van de oude haarden. Bovendien ontvangt iedere deelnemer een gratis stookcursus voor verantwoord stookgedrag. De actie loopt tot en met 31 maart 2018. Voor meer informatie en actievoorwaarden www.stichting-nhk.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden