Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

De Libero | De gemeenteraadsverkiezingen

Algemeen Columns

Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen 2018 staan voor de deur. Nog acht weken te gaan tot woensdag 21 maart, de dag waarop ook in Oost Gelre alle kiesgerechtigden worden uitgenodigd om een stem uit te brengen. En dat op één van de zes beschikbare partijen, te weten een viertal landelijke en een tweetal gemeentelijke partijen. Dit betekent dat de komende weken bij de partijen CDA, OOG, VVD, NLOG, PvdA en D66 alle luiken opengaan. Een periode waarin het fenomeen lobbyen oftewel het winnen van zieltjes weer op volle sterkte om de hoek komt kijken.

Persoonlijk vind ik deze verkiezingen, met name in vermakelijk opzicht, het meest tot de verbeelding spreken. Dit omdat het een aangelegenheid is, die zich heel dicht bij de gemeenschap en dus bij de individuele, betrokken burger afspeelt. Ik kan mij nu al verheugen op de avond van de 21e maart oftewel de verkiezingsavond. Het moment waarop de eerste verkiezingsuitslag bekend wordt gemaakt. De spanning op de gezichten, het nerveuze heen en weer geloop en daarmee de via lichaamstaal naar buiten komende onrust bij de kandidaat-raadsleden. Hoeveel zetels krijgen wij deze keer toebedeeld, hoeveel stemmen heb ik persoonlijk gekregen en welke partijen gaan naar aanleiding van de eerste uitslag een meerderheid halen en dientengevolge een mogelijke nieuwe coalitie vormen? Een bijeenkomst waarvan ik vind dat daarbij alle partijen aanwezig dienen te zijn. Het past in mijn beleving niet dat er partijen zijn, die weken achtereen achter de gunst van de kiezer hebben aangehold en er dan voor kiezen om met hun eigen clubje op een afgezonderde dan wel teruggetrokken manier een overwinning te vieren dan wel een nederlaag te verwerken.

Reeds tijdens de Nieuwjaarsreceptie mocht ik bij een aantal (potentiële) raadsleden een vleugje spanning bespeuren. Niet zo verwonderlijk natuurlijk dat er bij een dergelijk gezellig samenzijn, en dat onder het genot van een biertje, een wijntje of een frisje, een voorschot wordt genomen op de verkiezingen van het hoogste bestuursorgaan in deze gemeente. Daarbij werd ik door vertegenwoordigers van maar liefst drie deelnemende partijen gevraagd naar mijn mening over hun kandidatenlijst. In deze bijdrage een reactie, waarin ik niet alleen de drie informerende, maar om zo objectief mogelijk over te komen, alle partijen probeer te betrekken. Op de eerste plaats vind ik het opvallend dat een gemeentelijke partij als OOG met 22 kandidaten er nog drie meer heeft om op te stemmen dan het CDA (19), landelijk gezien één van de grootste partijen. Misschien zie ik het allemaal te simpel, maar ik zou zeggen, voer zoveel mogelijk namen van kandidaten toe aan de lijst, want een zetel meer of minder kan in de praktijk afhankelijk zijn van een minimaal aantal stemmen. Verder vind ik het lovenswaardig dat een partij als D66, momenteel met maar één zetel in de raad, zoveel jeugdige, tevens aanstormende kandidaten op de lijst heeft staan, maar is het tegelijkertijd blamerend dat niemand van hen op de eerste twee, tevens verkiesbare plaatsen staat. Ik weet het, de volgorde wordt democratisch gekozen, maar dat gegeven had toch veel beter gestuurd moeten worden. Daar waar ik op het moment van schrijven de lijst van NLOG nog niet heb gezien, houdt de PvdA vast aan het overigens sterke koppel Richard Klein Tank/ Peter Baks op de eerste twee plaatsen. Mede gelet op het verval van de sociaal democraten een verstandige keuze. Bij de VVD tenslotte siert het een ervaren raadslid als Karen Bonsen dat hij hoger op de lijst een plaatsje vrij maakt voor een tweetal jongere nieuwkomers.

Het totaal overziende kan er op 21 maart een uitslag uit de bus rollen, waarbij de gemeente in totaal acht nieuwe raadsleden mag begroeten. Een uitslag, hoe saillant ook, nog steeds tot stand moet komen met behulp van het oeroude bekende rode potlood. En dat in een reeds, jaren geleden al in gang gezet tijdperk van toenemende automatisering en digitalisering. Wie die acht mogelijk nieuwe raadsleden zijn? CDA: Ruud Krabbenborg en mogelijk René Plaggenburg; OOG: Freek Jansen en mogelijk Paul Wallerbos; VVD: Frank Boschker en Ellen Ribbers en D66 mogelijk Jan Janssen.

Reacties/tips: delibero@achterhoeknieuws.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant