De overblijfselen van de tent, zaterdagmorgen. Foto: Henri Walterbos
De overblijfselen van de tent, zaterdagmorgen. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

'Code rood-storm' maakt mogelijk einde aan Corsogroep 6Kamp

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

'De tent valt niet te verzekeren'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Volop activiteit op het terrein van Corsogroep 6Kamp aan de Galileïstraat deze zaterdagmorgen. Zoals gebruikelijk in de laatste weken naar het corso toe. Alom blije gezichten van de corsokoorts dan. Nu is het echter 20 januari en lopen deze keer mannen in oranje veiligheidshesjes met bouwhelmen op met een sombere blik op het terrein. Met een kraan en hoogwerker wordt er deze keer gewerkt aan het met beleid opruimen van de donderdag daarvoor in elkaar gestorte tent, waarin de groep ieder jaar weer haar eigen creativiteit uitwerkt tot een imposante corsowagen. Ondanks de treurnis en de trieste aanblik is de moraal goed rondom de overblijfselen. "Je kunt er nu niets meer aan veranderen. Het is niet anders," stelt secretaris Bart de Graaf nuchter en tegelijk pijnlijk vast. Wat valt er anders ook meer te zeggen.

Menig storm doorstaan
De tent staat inmiddels tien jaar op het terrein van Brink en Campman. Menige storm werd al doorstaan. "Zelfs tijdens die zware storm, een paar jaar geleden, toen tenten omver gingen op het Zwarte Cross terrein, was er hier niets aan de hand", weet Bart nog. Op voorhand was er daarom ook geen sprake van onrust binnen de corsogroep. Zo vertelt ook voorzitter Joost Wolters. "Ik hoorde eerder in de week al wel dat nog niet te voorspellen viel hoe het donderdag zou gaan met de storm die zich al aankondigde, maar ik had hier totaal niet aan gedacht. We hebben ook geen voorzorgsmaatregelen genomen. Tja, en als de storm dan bezig is, dan kun je helemaal niets meer doen." Bart dacht al evenzo: "Op mijn werk heb ik donderdag nog wel gedacht 'ik ga vanavond even bij de tent kijken of de zeilen kapot zijn'. Dat is altijd nog wel een dingetje." Totdat Bart achter elkaar telefoontjes kreeg. "Eerst belde Herman ter Haar, voorzitter Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Toen de eigenaar van het terrein hier. Eerst hoop je alleen een zeil, maar dan krijg je al snel foto's in de bestuursapp. Dan weet je dat het goed mis is en zijn we hier direct met een paar man naar toe gegaan. De eigenaar had er vijf minuten voor de tijd nog bij gestaan met een collega en nog gezegd 'goh, die tent die houdt het goed'. Daarna is ie 'headfirst' het gebouw in gegaan."

Joost vernam het nieuws via-via. "Op mijn werk heb ik mijn groepsapps uitstaan. Alleen de privé-app niet. Kreeg ik een bericht van de voorzitter van Lansinck-Bluiminck; 'sorry voor jullie tent'. Ik dacht gelijk 'oh, de tent is stuk waarschijnlijk.'" Het bleek nog zacht uitgedrukt. De schade ramen de mannen op 20- tot 25.000 euro. "Donderdagavond hebben we nog gekeken met een paar man om te bepalen of we hem zelf uit elkaar zouden gaan slaan en te kijken of er nog iets heel is, maar alles zit of is ontzet. Alles is stuk. Ook zagen we dat het pand van Brink en Campman schade had en hebben we besloten alles in de container te gooien en door specialisten uit elkaar te laten halen. Alles staat onder spanning. Dan moet je er niet zelf pinnen uit gaan slaan. We zijn nu ook bewust maar met een paar man aan het werk, ondanks dat de bereidwilligheid om mee te helpen direct groot was. We hebben bewust aangegeven weg te blijven. Het is veel te gevaarlijk. In een later stadium doen we er waarschijnlijk wel graag een beroep op." Toch werden enkele uitgestoken handen wel aangepakt. "De kraan waarmee de tent met beleid uit elkaar gehaald wordt is beschikbaar gesteld door Eeftink Rensing. Van Tolkamp hebben we een container ter beschikking gekregen voor opslag en het onderstel mogen we neerzetten bij Corsogroep 'Veur Mekare'. Het onderstel heeft het, op een afgebroken stuur en ontzette stoel na, overleefd. Daar hebben al wel zwaardere dingen opgestaan."

Desastreuze gevolgen
De gevolgen zijn mogelijk desastreus voor de corsogroep, naast de materiële schade. "De tent valt niet te verzekeren. De schade aan het pand van Camp en Brinkman valt hopelijk onder de WA-verzekering. De tent is sowieso allemaal al eigen portemonnee", stelt Bart triest vast, en dat terwijl de voorbereidingen voor de nieuwe wagen al in volle gang waren, het ontwerp er al was en de maquette al bijna klaar. "We gaan eerst alles met Brink en Campman afhandelen en daarna gaan we kijken of we dit jaar überhaupt wel een wagen gaan maken en of we dat überhaupt nog wel kunnen. Dit kan mogelijk het einde betekenen van 6Kamp. We hebben dat geld er niet liggen." Inkomsten komen uit eigen contributie, sponsoring en inzet van eigen mensen ten dienste van de Zwarte Cross. "We bouwen ook zaken voor de Zwarte Cross. Zij hebben ons trouwens ook al hulp aangeboden. We hadden deze week eigenlijk net een afspraak met iemand van de Zwarte Cross om voor hen iets nieuws te gaan bouwen. Hebben we af moeten bellen. Dat begrepen ze. Zegt die man 'ik bun zelf neet zo handig, maor as jullie weer an 't opbouwen gaot dan zorge wi-j veur ne etwagen en verzorge wi-j de lunch.' Een leuk gebaar dat ik niet verwacht had", lacht Bart. Een typische Zwarte Cross-gedachte: een mooi stukje 'naoberhulp' van Tante Rikie cs. Wie weet wat deze Hummelse 'creabea' nog meer in petto heeft om 6Kamp levensvatbaar te houden...

Laten staan netter
Joost: "De tent staat er al tien jaar. Het eerste jaar hebben we hier alles nog opgeruimd en bleef het onderstel staan op deze plek, maar toen zei Brink en Campman dat ze het eigenlijk iets netter wilden hebben en vroegen ze of wij de tent wilden laten staan, met zeilen en al. Dat is niet om zielig te doen en het scheelt ons natuurlijk ook best wel veel werk als we hem mogen laten staan. Toen hebben we onze tent ook verstevigd, hebben we hem een keer weer helemaal opnieuw opgebouwd om schoren te zetten, winterveilig te maken. In de winter maken we er een extra vloer in zodat, als er sneeuw opligt, we de sneeuw er af gooien. Eén keer in de twee jaar kost het ons dat een dakzeil, vanwege UV-straling, wind, ouderdom. Op een gegeven moment dan gaat het trekken en gaat het dakzeil kapot. Op jaarbasis kost ons het 1000 euro dat we de tent laten staan. Dat is een bewuste keuze om deze plek als bouwlocatie te kunnen houden bij Brink en Campman. We hoeven hem niet af te breken, hebben opslag en de wagen kan overblijven in de winter."

Positief verlopen
Zondagavond is de moraal nog steeds goed bij Bart. "Ondanks de tegenslag hebben we een productief weekend gehad. Het is zeer positief verlopen. We waren zaterdagavond al klaar, was alles al weg. De trapconstructie en steigerplanken hebben we nog kunnen bewaren. Die waren nog in tact. Alle ijzerwerk en zeil hebben we weg moeten doen. Kunnen we niets meer mee. De zondag hebben we gebruikt voor het maken van nieuwe plannen en een begroting. Dat kwam inderdaad dichter bij de 25.000 dan de 20.000 zoals we zaterdag inschatten. Deze week gaan we met de groep bij elkaar zitten om het te bespreken en gaan we met Brink en Campman zitten." De Graaf houdt er nog steeds rekening mee dat het nog tot de mogelijkheid behoort dat de storm een definitief einde betekent van de hechte corsogroep. "We hebben wel allerlei wilde ideeën om te kijken hoe we toch aan geld kunnen komen voor een vervolg. Daar valt nu nog niets over te zeggen. Ook dat gaan we eerst in de groep bespreken."

Corsogroep 6Kamp in betere tijden, 2015.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant