De muzikanten en zangers van Marianum zijn al druk met repeteren. Foto: Hans Winters
De muzikanten en zangers van Marianum zijn al druk met repeteren. Foto: Hans Winters

Repetities The Passion begonnen

Algemeen

'We proberen ieder jaar anders voor de dag te komen'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Staat de focus bij de jongeren de gehele vrijdag veelal al op de modus 'weekend,' als de zoemer gaat is er helemaal geen houden meer aan. Dan er moet wel heel iets bijzonders aan de hand zijn willen leerlingen vrijdagavond nog in een leslokaal zitten. Deze vrijdagavond zitten leerlingen en muziekdocenten bij elkaar voor de eerste repetitie voor The Passion 2018.

In het muzieklokaal aan de wand rondom het podium titels van niet de minste klassiekers. Hey Jude, School's out, Love is in the air, The Wall, Billy Jean, Mama Mia, Summertime, maar ook Deurdonderen. Ze misstaan er niet. Ze zijn misschien wel de grote inspiratiebron die Marianum-jongeren naar een hoog niveau tilt, want dat er muzikaal talent van hoog niveau van het Marianum komt, dat bewijst de geschiedenis, maar ook het heden. Marianum LIVE is iedere editie weer van een uitzonderlijk hoog niveau, evenals edities van 'Students on Stage' 'Marianum on Stage,' en beide voorgaande edities van The Passion.

Mobieltjes
Aan een tafeltje zitten ze bij elkaar, de meesten met een mobieltje in de hand. De jonge zangers, zangeressen en muzikanten die de avond van The Passion 2018 weer tot een historische avond zullen promoveren. Dit keer geen spelletjes of social media waar ze zich mee bezig houden. Er worden nummers gezocht op youtube en streamingsites om te kijken en te luisteren hoe het nummer gaat dat ze mede moeten performen. Ze kunnen zich allen vinden in de muziekkeuze voor The Passion 2018, zo blijkt uit navraag. Bij een nummer van Nick en Simon klinkt bij de beoogde vertolkers Joske Fukkink en Noor Bekken 'oh ja.' Zij mogen het spits afbijten. De muzikanten pakken hun bladmuziek, de dames hun tekst. Daar tussen in muziekdocent Peter Krabbenborg die deze avond op toetsen meespeelt en met zijn vocalen een steun in de rug van Joske en Noor is. Ze vinden het best spannend, zo blijkt aan de rode wangen en lichte twijfeling in de stemmen te merken. Maar, het is dan ook de allereerste keer dat ze het nummer überhaupt zingen. Je proeft dat dit echter zeker gaat goed komen. Walter Döppen kijkt van achter de knoppen voor licht en geluid tevreden en glimlachend toe. Evenals Krabbenborg geniet hij, ondanks dat het ook hun eerste vrije weekendavond is. Als de meiden klaar zijn, stelt Döppen ze gerust. "Het ging al hartstikke goed. Ik help jullie wel met hoe je moet staan en ademen moet. Jullie klinken in ieder geval heel mooi samen." Hiermee heeft hij niets verkeerd gezegd. Dan is het de beurt aan Rijk Voogel. Hij gaat een prachtig nummer van De Dijk zingen. Aan tafel enkele meiden die de formatie rond Huub van der Lubbe niet kennen, op één meisje na. "Mijn moeder draait De Dijk veel." De meiden worden samen geacht het achtergrondkoortje te vormen. Rijk zingt alsof het nummer op zijn lijf geschreven is. "Dit gaat al heel erg goed. Echt een lied van jou", vindt ook Döppen. Het voorproefje op The Passion 2018 zorgt bij de eerste repetitie al voor kippenvel. Het kan niet anders dan wederom een groot succes worden, een groot gevoel van saamhorigheid te weeg brengen, ongeacht welk geloof of ben je atheïst.

Levend houden
Het initiatief voor The Passion komt uit de koker van pastoor Casper Pikkemaat en dominee Hans Hinkamp. "Zij hebben die ontwikkeling drie jaar geleden aangestuurd," zo vertelt Hans Winters van Passion Lichtenvoorde, Stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij. "We wilden geen oubollig verhaal hebben als stichting, maar iets dat mensen aanspreekt. Jan Put van het Marianum was direct laaiend enthousiast maar wel gaf wel aan dat het niet een katholiek of protestants verhaal mocht worden. Het is een heel breed verhaal, voor iedereen. Sinds afgelopen jaar zijn we een stichting om het levend te houden. Het is leuk om te merken dat leerlingen enthousiast zijn en nog steeds graag mee doen. Zo lang het leeft gaan we er mee door." Blijft het verhaal als leidraad hetzelfde, de invulling en uitvoering verschilt per jaar . "We proberen ieder jaar anders voor de dag te komen. Dat is ook dit keer weer gelukt, maar daar zeggen we nog niks over", lacht Winters. "Die liedjes en muziek zijn sowieso al weer anders dan afgelopen jaar, evenals de verhaalopbouw. Liedjes zijn dit jaar ook niet meer alleen maar Nederlandstalig, maar ook Engels. Heel herkenbaar voor de jeugd ook. Het moet een heel mooi gebeuren worden voor Lichtenvoorde en omstreken. Iedereen moet zich er in kunnen herkennen. Iedereen heeft wel een stukje lijdensverhaal in zijn leven meegemaakt."

Dinsdag 27 maart begint het spektakel op de Markt met een stille tocht met het kruis naar het Marianum. In de aula zal de voorstelling verder gaan. Dit is van nabij bij te wonen doormiddel van het kopen van een entreebewijs. Hierover in een volgende editie meer nieuws. Buiten op het schoolplein zal de voorstelling te volgen zijn op een groot beeldscherm. Professionele vrijwilligers van ZSOM Groenlo verzorgen dit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant