Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Oost Gelre als carnavalsgemeente

Algemeen Columns

Carnavalsgemeente

Vandaag (woensdag 31 januari) over exact twee weken is het Aswoensdag en is 'Carnaval 2018' al weer ten einde. Onder het traditionele haringhappen, een smakelijke ritueel nadat vanzelfsprekend het jaarlijkse Askruisje is gehaald, zal er weer uitgebreid nagepraat worden over het bijzonder hoog op de evenementenlijst van de gemeente Oost Gelre prijkende vijfde jaargetijde. Oost Gelre, bekend als evenementengemeente, telt met haar circa 30.000 inwoners bij mijn weten maar liefst zeven carnavalsverenigingen. In dat verband mag het als verbazingwekkend worden aangemerkt dat er nog geen Grolsch-petitie 'Carnavalvrij' als burgerinitiatief is ingediend bij het gemeentebestuur van Oost Gelre. Wanneer de Bavaria-petitie, in de vorm van een ludieke reclamecampagne, meer dan 170 duizend ondertekenaars aan zich weet te binden om een serieus burgerinitiatief richting de Tweede Kamer te kunnen sturen, moet dat in deze gemeente, zij het in een daarvoor aangepaste omvang, toch ook mogelijk zijn. Misschien een idee om daarmee de na de verkiezingen van 21 maart geïnstalleerde gemeenteraad aan het werk te zetten.
Zonder de overige verenigingen tekort te willen doen, bestrijkt carnavalsvereniging De Knunnekes uit Groenlo, een en ander zeker gelet op het totale jaarprogramma, het grootste gedeelte van het gemeentelijke visitekaartje op carnavalsgebied. Als gevolg van de in Groenlo aanwezige verbondenheid tussen alle bevolkingslagen, maakt carnaval een onlosmakelijk deel uit van de veste Grolle, haar gemeenschap en indirect de gehele gemeente Oost Gelre. Dit is heus niet alleen van toepassing op de drie dagen voorafgaande aan Aswoensdag. Ook op de elfde van de elfde, oftewel de officiële opening van het bekende vijfde jaargetijde-festijn, tijdens het jaarlijkse prinsenbal, tijdens de zes pronk- dan wel galazittingen oftewel buutavonden, alsmede tijdens tal van activiteiten in de aanloop naar de echte carnavalsdriedaagse, vormen inwoners van Groenlo in alle leeftijdsgroepen 'het peper en zout' van dit oeroude, daardoor historisch culturele evenement op de jaaragenda van Oost Gelre. Of het nu kinderen, pubers, jongeren, volwassenen, senioren en daarbij zelfs mensen met een ziekte of beperking zijn, allen spelen ze dan op een uiterst satirische en daarbij vermakelijke wijze in op de plaatselijke geschiedenis, alsmede recente lokale gebeurtenissen. Als een blijmoedige en speelse opmaat naar de vastentijd, is het carnaval als een eeuwenoude traditie inmiddels diep geworteld in de samenleving van de gemeente Oost Gelre in het algemeen en Groenlo in het bijzonder. Carnaval is mede als gevolg van dit laatste een belangrijk immaterieel erfgoed van Groenlo. Iets dat het vestingstadje een eigen identiteit en imago verleent in de gehele regio en vervolgens in het gehele land. Carnaval in Groenlo bij en met carnavalsvereniging De Knunnekes is inmiddels al 55 rijke en daardoor bijzonder waardevolle jaren oud, maar desondanks springlevend en bovenal evoluerend oftewel nog steeds in ontwikkeling.
Carnaval met carnavalsvereniging De Knunnekes is in Groenlo niet alleen een gelegenheid om muziek te maken, te zingen, te dansen en te drinken, maar ook een activiteit dan wel festiviteit waarbij het aspect educatie een vooraanstaande rol speelt. Zo zijn een aantal geldingen binnen carnavalsvereniging De Knunnekes jaarlijks actief met het bewust en doelgericht scheppen van voorwaarden en het organiseren en inrichten van activiteiten en leerprocessen gedurende enige tijd. Dat hierbij het verleden, het heden en de toekomst van het carnaval alle aandacht krijgt, laat zich dan ook gemakkelijk raden. Dit alles met het oog op het vermeerderen van kennis, het vergroten van inzicht en het verbeteren van meningen en opinies. Al met al: educatie in het kader van carnaval, in dit geval carnaval in Grolle, is helemaal gericht op het leren functioneren in de samenleving. En daarom, carnaval is educatie en dat niet alleen tijdens, maar ook voorafgaande en na het carnaval. Maar bovenal een hoogstaand jaarlijks festijn, dat in alle opzichten uitblinkt door gezelligheid en saamhorigheid. Aspecten die mensen tot elkaar brengen, die mensen met elkaar verbinden.

Reacties/tips: delibero@achterhoeknieuws.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant