De sterrenwacht. Foto: PR
De sterrenwacht. Foto: PR

Sterrenkijken in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Bij een heldere hemel is iedereen op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari van 19.30 uur tot 22.00 uur van harte welkom bij de sterrenwacht Lihdanfurt van Joop Hubers aan de Bernard van Meursstraat 25 in Lichtenvoorde, tel. 06 47317448 , e-mail joophubers50@gmail.com.

Onder het motto 'de hemel is van iedereen' organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) elk jaar landelijke sterrenkijkdagen. Iedereen met belangstelling voor de (amateur)sterrenkunde kan verspreid over het land regelmatig wel iets van zijn gading vinden, zoals informatieve verhalen, bekijken van en werken met opgestelde telescopen, deelnemen aan discussiegroepen of cursussen. Dat kan zijn op (publiek)sterrenwachten, op privé-sterrenwachten, bij de verenigingen die samen de KNVWS vormen of bij particulieren.
Kijken door een telescoop is de ervaring die de deelnemers de bezoekers in de eerste plaats willen brengen. Joop vertelt: "Van de wassende maan zien we een sikkel die van dag tot dag duidelijk breder wordt. In de telescoop is te zien dat de maan bedekt is met kraters. Ook is duidelijk te zien dat zij zich in de opvolgende nachten boven het sterrenbeeld Orion langs naar het oosten beweegt. Het sterrenbeeld Orion staat in het zuiden. De mythologische jager wordt op zijn tocht langs de hemel gevolgd door twee honden, in de vorm van de sterrenbeelden Grote Hond (Canis Major) en Kleine Hond (Canis Minor). In het 'Zwaard' van Orion is in de telescoop een vaag oplichtende wolk te zien, waarvan we door professioneel onderzoek weten dat erin zich duizenden sterren aan het vormen zijn: het een ware 'kraamkamer' van sterren. De meeste planeten zullen we vergeefs zoeken; die hebben zich 'verstopt' in de buurt van de zon of zijn alleen aan de ochtenhemel te zien. De uitzondering is de planeet Uranus, die vroeg in de avond in het zuid-westen te vinden is."
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde is een landelijke federatie, waarvan ruim 50 verenigingen en stichtingen lid zijn De KNVWS is opgericht in 1901 vanuit de gedachte dat wetenschap 'algemeen eigendom, dat wil zeggen populair' moet worden. De leden houden zich bezig met het op populairwetenschappelijke wijze bevorderen van weer- en/of sterrenkunde.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten