Vlnr Jan Kruip, Gerard klein Gunnewiek, Jeroen Doest en Remco Brockötter werden veroordeeld tot het meelopen in de optocht. De 'keien' met de kei en de twee Knunnekesleden in een Longa-shirt. Foto: Kyra Broshuis
Vlnr Jan Kruip, Gerard klein Gunnewiek, Jeroen Doest en Remco Brockötter werden veroordeeld tot het meelopen in de optocht. De 'keien' met de kei en de twee Knunnekesleden in een Longa-shirt. Foto: Kyra Broshuis

Lichtenvoordse 'Kei-leggers' veroordeeld

Tijdens ludieke rechtszitting

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Het was op carnavalszondagmorgen zonneklaar dat de drie Lichtevoordenaren die maanden geleden de Lichtenvoordse kei in de Grolse gracht plaatsten, niet konden rekenen op veel clementie. Die boosdoeners waren destijds Jan Kruip, Eddy Dusseldorp en Robert Paashuis. Er werd zelfs een rechtszitting aan gewijd: snelrecht nog wel. De Grollenaren en vooral de carnavalisten onder hen bleken dat aanbod van die kei in de gracht toch net even anders te zien. Geen enkele dank voor een groots gebaar van Lichtenvoorde, integendeel zelfs. De beide rechters die waren ingeschakeld (Kees Porskamp en Ferry Broshuis) constateerden dat er door de gedaagden heel veel overtredingen waren gemaakt, waarbij zelfs de volksgezondheid in gevaar was gekomen.

Aanklacht
Erik Mentink van de Knunnekes had alle klachten op een rijtje gezet en dat waren heel wat A-viertjes bij elkaar! Al mocht de advocaat van de gedaagden dan nog zo'n fraai verweer voeren, het bleek vechten tegen de bierkaai.

Dialect
Die advocaat van de Lichtevoordenaren, Gerard klein Gunnewiek, sprak met verve en talent in het Nederlands, maar omdat de rechtbank dialect sprak (een hogere vorm van het Nederlands) werd een tolk ingeschakeld om het verweer in het sappige Grolse dialect om te zetten. Die taak was weggelegd voor Wally (Henri Walterbos) en die deed dat met buitengewoon veel fantasie. Het eindigde allemaal met een veroordeling van de Lichtevoordenaren; een taakstraf die inhield met de kei door de stad slepen tijdens de optocht en gebruik maken van een Grol(s) wagentje. Er zijn zwaardere werkstraffen. Maar de Duit en de Fluit van de Knunnekes, die de kei onlangs uit het water hadden gehaald, hadden ook verzaakt en kwamen er niet zonder kleerscheuren af: zij moesten in LONGA shirt mee in de optocht.

Het werd zondag al met al een extra mooie carnavalsoptocht!

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten