Popkoor Friends. Foto: PR
Popkoor Friends. Foto: PR (Foto: PR)

Friends blij met deelname aan de Passion Lichtenvoorde

Friends enthousiast over

deelname aan Passion

LICHTENVOORDE - Op dinsdag 27 maart vindt de Passion Lichtenvoorde plaats. Beginnend met de stille tocht met het kruis naar Marianum en daarna het vertellen van het eeuwenoude verhaal in een eigentijdse setting. Met bijzondere spelers, muzikanten en zangers en zangeressen. Belangrijk onderdeel van de muzikale ondersteuning is het koor Friends, dat onder leiding staat van dirigent Johan Klein Nibbelink. De mededeling dat de organiserende stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij dat koor had uitgekozen om mee te doen, werd door de circa 65 leden van Friends met gejuich ontvangen.

Door Lydia ter Welle

Aan de voorgaande edities van de Passion Lichtenvoorde werkte het koor Noir uit Zieuwent mee. "Tot volle tevredenheid van ons en van iedereen. Het is ook absoluut niet omdat we niet tevreden waren met Noir, dat we nu voor een ander koor hebben gekozen. Maar we hebben ons ten doel gesteld om elk jaar weer met iets nieuws te komen. Vandaar dat we ook switchen van koor, ondanks het feit dat Noir een meer dan geweldige prestatie heeft neergezet, de afgelopen keren", stelt het stichtingsbestuur nadrukkelijk.

Friends heeft een afwisselend repertoire, dat te kenmerken is als poprepertoire. Dankzij de grootte van het koor en de prima verdeling qua stemmen, heeft het gemengde koor veel mogelijkheden, en gebruikt die ook.Muzikaal leider Johan Klein Nibbelink noemt 'zijn' koor Friends een enthousiaste groep. "Ik sta nu ongeveer drie jaar voor dit koor, en samen zijn we er echt voor gegaan om te groeien. En dat is gebeurd, op muzikaal gebied, qua repertoire, muzikaal en qua ledenaantal is het koor echt gegroeid. Het telt zo'n 65 leden, met ook mannen erbij. En dat is best bijzonder, want je ziet overal dat koren 'omvallen', vanwege gebrek aan leden of vanwege gebrek aan evenwicht in het koor. Dat is gelukkig niet zo bij Friends. Het ledental is constant, en het is nu een mooi uitgebalanceerd koor. Maar wat belangrijker is: het is een hechte groep, die ergens voor wil gaan."

Als voorbeeld noemt de dirigent de 'professionalisering' van Friends. De koorleden hebben zelf actie ondernomen om geld in te zamelen om een professionele P.A. aan te schaffen. Een P.A., dat is de afkorting voor de Engelse term public address, is een vakterm waarmee de geluidsinstallatie bedoeld wordt die de muziek bijvoorbeeld een concert versterkt voor het publiek. "Ze hebben bijvoorbeeld gecollecteerd voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Een deel van de opbrengst van die collecte mochten we houden, terwijl we later ook een bijdrage uit het fonds kregen. Maar nog belangrijker is, dat ze samen met ideeën komen om beter te worden, en om een mooiere show neer te kunnen zetten bij optredens. Een show, waarmee we mensen raken. We vinden het belangrijk dat er interactie is met ons publiek, als we voor hen zingen."

Voor de Passion hadden Friends en de dirigent ook inbreng ten aanzien van de nummers die vertolkt worden, en de wijze waarop dat gebeurt. "En daarbij gaan we ook voor verrassende keuzes. We hopen dat mensen geraakt worden, de 27ste maart, door de woorden, de melodieën, het verhaal, of door een combinatie ervan. Wij gaan ons uiterste best daarvoor doen!", aldus Friends en de dirigent.

Meer berichten