Antoon Peters (BIR), Ton van de Giessen (EnergieK) en Frits van Lochem (Stichting Exploitatie Meekenesch) hebben niet alleen symbolisch de handen ineen geslagen. Foto: PR.
Antoon Peters (BIR), Ton van de Giessen (EnergieK) en Frits van Lochem (Stichting Exploitatie Meekenesch) hebben niet alleen symbolisch de handen ineen geslagen. Foto: PR.

Meekenesch, BIR en EnergieK slaan handen ineen voor duurzame verwarming zwembad

LICHTENVOORDE - Ruim een jaar wordt zwembad Meekenesch nu verwarmd met duurzame energie geleverd door EnergieK b.v. Duurzaam, want EnergieK maakt gebruik van de restwarmte van de BIR, een samenwerking van GMB en Waterstromen, en zet afval om in duurzame warmte en elektriciteit. Zo kan zwembad Meekenesch de kosten voor verwarming in de hand houden. Een win-win situatie.

BIR produceert biogas dat vervolgens in een kleine elektriciteitscentrale wordt gebruikt voor de opwekking van groene stroom. De generatoren, die zorgen voor de opwekking van stroom, moeten worden gekoeld. Hierdoor ontstaat een extra energiestroom in de vorm van proceswater met een temperatuur van 80 graden Celsius. Deze restwarmte werd tot voor kort de lucht ingeblazen maar komt nu via een leiding bijna direct vanaf de BIR naar het zwembad. Een win-win situatie dus, waarbij het zwembad Meekenesch de restwarmte gebruikt die door EnergieK wordt geleverd en BIR b.v. die energie niet hoeft te vernietigen.

Het Meekenesch is de eerste aansluiting van de stadsverwarming in deze vorm. In een volgende fase is het de bedoeling dat het gemeentehuis en Antoniushove volgen. Naast het feit dat de stichting duurzaamheid erg belangrijk vindt, zorgt het gebruik van deze vorm van verwarming ook nog voor een lagere energierekening voor het Meekenesch en kan de stichting het zwembad ook financieel goed blijven exploiteren.

Het eerste jaar was een jaar van opstarten, inregelen en zorgen dat de installatie zo goed mogelijk werkt. Ook organisatorisch zijn de puntjes op de i gezet. Dit heeft onlangs geresulteerd in de ondertekening van het definitieve contract. Een moment om samen met EnergieK en BIR even bij stil te staan.

Meer berichten