Twee vrijwilligers leggen de laatste artikelen in de etalage. Foto: Jos Betting
Twee vrijwilligers leggen de laatste artikelen in de etalage. Foto: Jos Betting

Wereldwinkel heeft zijn taak volbracht

LICHTENVOORDE - De Wereldwinkel stopt ermee. Of ze het einde van deze maand halen, zoals gepland, is de vraag. De schappen zijn bijna leeg en worden niet meer aangevuld. Het op tijd sluiten van de deuren zorgt voor een behoorlijke bedrag in kas. Door dit geld te schenken aan goede doelen kunnen ze hun idealen tot het laatste moment nastreven.

Door Dinès Quist

"Een mooi eind", zo noemt de voorzitster van de Wereldwinkel de sluiting. "We hebben Lichtenvoorde veel bewustwording gebracht over de producten die we verkochten. Iedereen in het dorp weet nu wat 'fair trade' is en dat heeft voor ons altijd centraal gestaan."
Zo'n dertig vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat de deuren van de winkel elke dag open konden. Zelfs op koopzondagen.
Achttien jaar heeft de non-profit winkel zich staande weten te houden in het centrum van Lichtenvoorde.

Van de nood een deugd
Hun glorietijden kenden ze de eerste acht jaar. De recessie bracht daar verandering in. "Vanaf die tijd werd het minder qua omzet", vertelt de voorzitster. "We zijn opzoek gegaan naar producten die een boost konden geven, maar toch binnen ons ideaalplaatje pasten. Die vonden we. We zijn Doppers gaan verkopen. De populaire waterflesjes zorgden voor een ware opleving van de verkoop. Maar nog belangrijker, met elke Dopper die er verkocht wordt, gaat er geld naar waterputten in Nepal. We introduceerden ook 'Tony Chocolonely' en notenzeep. Maar andere ondernemers namen deze producten op een geven moment ook in hun assortiment en daarmee liep onze verkoop terug."
Met tomeloos optimisme laat een vrijwilliger weten: "Het is fantastisch dat deze producten overgenomen zijn en verkocht worden. Het gaat erom dat de derde wereld er beter van wordt."
De echte daling begon in 2012 toen alle Wereldwinkels BTW moesten gaan afdragen. De Lichtenvoordse kadowinkel heeft helaas het hoofd niet boven water kunnen houden. Om van de nood een deugd te maken, hebben ze ervoor gekozen niet langer door te gaan en verlies te draaien. Liever hielden ze wat geld in kas om te schenken aan goede doelen. "Waar het naartoe gaat kunnen we nog niet vertellen maar uiteraard passen ze binnen de doelstelling van de Wereldwinkel. Het mooie is dat deze doelen binding hebben met Lichtenvoorde. Zo leeft de Wereldwinkel toch een beetje door", aldus de voorzitster.

Vrijwilligers
Met plezier hebben vele dames hun vrije tijd gestoken in het verkopen van 'eerlijke kadootjes'. Toch werd het de laatste jaren moeilijker om genoeg vrijwilligers in het team te houden. De dalende klandizie was één van de redenen. Een dame achter de toonbank vertelt: "Ik heb hier wel eens een dag gestaan en geen enkele klant gehad, dan bekroop me het gevoel dat ik mijn tijd aan het verdoen was." Toch hield ze vol en liet de winkel niet in de steek net als tientallen anderen. Wat hen op de been hield? Het verhaal achter het product verkondigen. "Alle uren die we gestoken hebben in het bestaan van de Wereldwinkel is het dubbel en dwars waard geweest", vertelt de voorzitster. "We hebben Lichtenvoorde kunnen vertellen over 'fair trade'. Ons werk zit erop."

Meer berichten