Docent Ivar Gierveld luistert naar de vragen van de leerlingen tijdens het debat op Marianum. Foto: Kyra Broshuis
Docent Ivar Gierveld luistert naar de vragen van de leerlingen tijdens het debat op Marianum. Foto: Kyra Broshuis

Nieuwe Liberalen OG winnaar Marianumdebat

Algemeen

GROENLO - Susan Berends van de Nieuwe Liberalen Oost Gelre spreekt de taal van de jongeren. Dat blijkt afgelopen donderdag bij het debat op scholengemeenschap Marianum in Groenlo. Het debat wordt gevoerd door Annelies Donderwinkel van de PvdA, Jan Willen van Ooijen en Jarno Hilge van D'66, Paul Wallerbos van OOG, Diamiaan Weidekamp van het CDA, Susan Berends van NLOG en Karel Bonsen van de VVD en daarmee zijn alle partijen uit Oost Gelre vertegenwoordigd.

Door Kyra Broshuis

De verkiezingsmiddag voor de leerlingen van 4 en 5 vwo wordt geleid door docenten Ivar Gierveld en Bartosz Lusiak. De debaters worden vanaf de zijlijn bijgestaan door partijgenoten. Ook burgemeester Annette Bronsvoort is aanwezig. Gierveld en Lusiak hebben vier onderwerpen uitgekozen die de jeugd het meest aanspreken. De docenten heten de aanwezigen van harte welkom en maken de debaters nog even duidelijk wat er op het spel staat: "Het gaat hier om 150 adviezen die onze leerlingen aan hun ouders gaan geven. Aan de hand van het coalitieakkoord van vier jaar geleden hebben we de volgende onderwerpen uitgekozen: duurzaamheid, veiligheid, verkeersveiligheid en openbaar vervoer en leefbaarheid. De kandidaten krijgen één minuut om hun standpunt duidelijk maken en daarna volgt er een debat van ongeveer tien minuten. Na elk onderwerp wordt er gestemd, via de mobiele telefoons, op de meest aansprekende kandidaat", zo leggen Gierveld en Lusiak uit.

Windmolens en 'terug naar Oost Gelre'
Al direct vanaf de behandeling van het eerste onderwerp blijkt dat Susan Berends, zelf een oud-leerlinge van Marianum, de beste antwoorden geeft volgens de scholieren. Er wordt flink gedebatteerd over onder andere windmolens. Moeten die er wel of niet komen in Oost Gelre? OOG is duidelijk voor maar voor de NLOG en de VVD ligt dat anders. Deze partijen vinden dat er andere mogelijkheden zijn om duurzame energie op te wekken en dat de molens niet passen in het gebied. Dat valt niet goed bij Annelies Donderwinkel van de PvdA die zegt dat het zo een kwestie wordt van 'not in my backyard'. Ook wordt er intensief gesproken over de aantrekkelijkheid van de gemeente Oost Gelre. Op de vraag van Ivar Gierveld wie van de leerlingen na de studie terug zal komen naar 'huis', worden bitter weinig handen opgestoken. Eén van de leerlingen zegt dat hier te weinig winkels en uitgaansmogelijkheden zijn. CDA en OOG antwoorden dat de gemeente ondersteunend en faciliterend is maar zelf uiteraard geen feestjes organiseert. D66 kan zich niet vinden in het beeld dat er in de gemeente niets te doen zou zijn en NLOG wil graag meer betaalbare woningen. "Dan is het goed wonen voor jullie en met meer jongeren komen er ook meer winkels en evenementen", aldus Berends.

De uitslag
De uiteindelijk uitslag van deze middag is als volgt: op de eerste plaats eindigt Susan Berends van Nieuwe Liberalen OG, op de tweede plaats Karel Bonsen van de VVD en op de derde plek Jan-Willem van Ooijen en Jarno Hilge van D'66. De leerlingen kiezen voor de liberalen. Hoe de ouders het doen weten op woensdagavond 21 maart.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant